Сутички на «Барабашово»: причини конфлікту та версії сторін

20:46, 10 чер. 2019
 
Сутички на «Барабашово»: причини конфлікту та версії сторін

Сім кримінальних проваджень відкрили у поліції після бійки на ринку «Барабашово» 7 червня. За фактом групового порушення громадського порядку, блокування транспорту, нападу на журналіста та нанесення легких тілесних ушкоджень.

Про це сьогодні розповів начальник слідчого управління Сергій Чиж:

«Є торговельний павільйон №78. Одна сторона вважає, що вони є власниками й інша сторона, що вони є власниками. На даний час, слідством Московського відділу поліції внесено відомості, як самоправство. Саме через питання власності однієї сторони й іншої сторони виник конфлікту. З однієї сторони було 50 чоловік і з іншої сторони було 50 чоловік. 50 чоловік це представники «Концерну АВЕК» і 50 чоловік — це Нацкорпус і представники Барабашово».

Речник «Концерну АВЕК» Сергій Зайцев каже: ринок має угоду з організацією «Всеукраїнське об’єднання товариств ветеранів АТО». На яких підставах вони співпрацюють — не відповів:

«Ці люди забезпечують громадський спокій, якщо хтось п’яний знаходиться на території, якщо хтось чіпляється до людей — це громадське патрулювання воно не підміняє роботу правоохоронців чи силовиків».

Що робили на ринку представники Національного корпусу, розповів голова харківського осередку Костянтин Немічев.

«Люди звернулися до нас, ми підписали меморандум, меморандум від громадської організації про юридичну допомогу та взаємодію. Підприємці запустили стрім і подзвонили нашим людям.В нас теж є люди з Національного, вони підприємці, ми також їх захищаємо, вони сказали що в них халепа.

Конфлікт на ринку триває другий рік. Після сутички 7 червня підприємці перекривали перехрестя Академіка Павлова та проспекту Ювілейного. Чого вимагають пояснював представник підприємців Віктор Нещеретний.

«Протягом півроку у нас йде активна фаза боротьби за узаконення наших торгових об’єктів. Договори створені так, що людина, підписавши їх, і підписавши додаткові угоди, які підсувають під договір, підписавши акт прийому-передачі, юридично позбавляється прав власності на цей об’єкт. Стає безправним орендарем на три роки, з яким через три роки можна зробити все, що завгодно».

«Існують програми, зокрема, перехрестя, які дають можливості щодо отримання знижок на оренду як торговельних так і складських приміщень», - говорить Зайцев.

Від початку року через сутички на «Барабашово» відкрити 14 справ. Слідство за ними триває.