У Харкові правоохоронці шукають вибухівку на 12 об’єктах (оновлено)

14:59, 19 чер. 2019
 
У Харкові правоохоронці шукають вибухівку на 12 об’єктах (оновлено)

Поліція перевіряє повідомлення про замінування 12 об’єктів у Харкові. Серед установ, де шукають вибухівку — хоральна синагога, соборна мечеть, аеропорт, обласна клінічна лікарня, дитячий садок та три ресторани по вулиці Культури, Сумській та проспекту Науки.

Як розповіла речниця поліції області Оксана Калмикова, лист про загрозу вибухів правоохоронці отримали по обіді, електронною поштою.

Нагадаємо, перші такі повідомлення поліцейські почали отримувати два місяці тому — у день другого туру президентських виборів. Сьогодні у Харкові радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко прокоментував цю серію замінувань.

«Більшість цих повідомлень є елементом гібридної війни з боку Російської Федерації. Бо вони надсилаються через електронні засоби з окупованих територій України, з Донецької, Луганської області та окупованого Криму, або з території Росії. Ми розуміємо, що це є державною політикою, оскільки ефективної діяльностної реакції з боку правоохоронних органів Росії, та подібних повідомлень про замінування не має. Ми готові до того, що вони спробують активізувати ці атаки під час парламентських виборів України», — каже Варченко.

Станом на 21:30 інформація не підтвердилася. Вибухотехніки оглянули понад 11 тисяч кв. метрів території, евакуювали 410 громадян. Жодних вибухових речовин не виявили. 

За даними сайту Нацполіції Харківщини, з 21 квітня вибухотехніки перевірили майже 280 повідомлень про замінування. За цей час з об’єктів, де правоохоронці шукали вибухівку, були евакуйовані 85 906 людей — населення чотирьох таких міст, як Люботин.

Фото: Національна поліція Харківщини