Підозрювані у справі про замінування об’єктів у Харкові вийшли з СІЗО під заставу

12:57, 2 лип. 2019
 
Підозрювані у справі про замінування об’єктів у Харкові вийшли з СІЗО під заставу

Їхні родини внесли за чоловіків по 1,5 мільйона гривень за кожного. Підозру обидва не визнають. Антона випустили з СІЗО близько 10 ранку. Його колегу Івана, якого також підозрюють у справі, відпустили о другій половині дня. Чоловіки займаються рекламою сторінок у соцмережах.

«Я займаюся просуванням у соціальних мережах. Ми купуємо сім-картки, щоб реєструвати акаунти, тому що кожен акаунт повинен бути прив’язаний до номера. Ми вирішили заощадити і купити картки оптом у людини, яка надає їх в аренду. Ми зареєстрували два акаунта з однієї сім-карти, а їх було більше сотні, віддали йому сім-картки, а потом все це сталось і нас зробили винними, хоча ми до цього не причетні. Ні картки, ні номеру IMEI, з якого писали листи, в нас в офісі не знайшли, але це нікого не цікавить: нас просто затримали і вивезли», — розповів кореспондентам UA: Харків підозрюваний.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою обом вибрали у неділю.

Фото: Facebook / Олександр Шадрін

Мати Антона Оксана внесла заставу у понеділок, першого липня. 

«Вчора, коли мій син був у СІЗО, повідомлення у Харкові продовжили надходити. Я хочу, щоб слідство дійсно розібралося, а не саджали за грати людину, яка не ні в чому не винна», — каже Оксана. 

Чоловіки підозри не визнають, говорить адвокат підозрюваного Ігор Нагорний.

«Йому інкримінуються події, які відбувалися з 4 по 9 травня. Це повідомлення про мінування торговельних центрів у Харкові. З його другом їх затримали за день після проведення обшуку, за місцем, де вони здійснювали свою діяльність. Вони є айтішніками. Їх затримали за 40 км від Києва — вони відпочивали на базі відпочинку», — говорить Нагорний.

Протягом 5 днів, про які йде мова у кримінальній справі, вибухотехніки Харкова отримали повідомлення про мінування 16 об’ектів. Це інформація з сайту Нацполіції області. Листи про загрозу вибуху правоохоронці області почали отримувати з 21 квітня, у день другого туру президентських виборів. Більш ніж за два місяці перевірили більше 400 об’єктів. Це навчальні заклади, ресторани, заводи, вокзали та житлові будинки. Вибухівки жодного разу не знайшли. Чому немає підозрюваних у цих мінуваннях, радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко пояснював так:

«Повідомлення надсилаються через електронні засоби або з окупованих територій України, з Донецької, Луганської області та окупованого Криму, або з території власне Росії».

Інформацію про затримання цих двох чоловіків на сайті Нацполіції області опублікували після того, як обом вибрали запобіжні заходи. 

Як затримували цих чоловіків, про які речові докази йдеться та чи є інші підозрювані у справі, з цими питаннями редакція UA: Харків звернулася до речниці поліції Харківщини Оксани Калмикової:

«Слідство говорить, що вся можлива інформація, яку можна було озвучити в рамках досудового розслідування, освітлена на офіційному сайті обласного управління поліції. Інші подробиці не розголошують в інтересах слідства».