Справа про теракт біля Палацу спорту: суд залишив обвинувачуваних під вартою

19:55, 3 лип. 2019
 
Справа про теракт біля Палацу спорту: суд залишив обвинувачуваних під вартою

Чергове засідання у справі про теракт біля Палацу спорту. У Фрунзенському райсуді її слухають 5 рік. На початку засідання обвинувачувані подають клопотання: просять не тримати їх за склом.

«Дане приміщення погано провітрюється, через це тут постійно душно. Дуже погано чутно!», — говорить один з обвинувачуваних Сергій Башликов.



Потерпіла у справі Марина Толмачова, її чоловік загинув у теракті, заперечує:

«Йде зловживання своїми правами, спрямований на те щоб ще довше затягнути розгляд матеріалів справи й підкреслює що обвинувачуваний абсолютно не зацікавлений в тому щоб був якийсь результат».

Суд у клопотанні відмовляє.

«Кількість конвою, яка явно менше ніж осіб в залі. З метою усунення будь-якого конфлікту, настання негативних наслідків, судова колегія вважає необхідним відмовити в задоволенні клопотання».

Обвинувачувані подають ще одне клопотання: просять звільнити їх з-під варти. Злочин вважають недоведеним. А справу — політичною. Їхній захисник Дмитро Тихоненков посилається на рішення Конституційного суду — за цим рішенням підозрюваним у тероризмі можна вибирати більш м’який запобіжний захід, ніж тримання під вартою:

«Нарешті Конституційний суд ухвалив рішення що це положення не є конституційним і суд не може формально спираючись тільки ось на цю статтю вирішувати питання про запобіжний захід. Тому що це грубе порушення принципу верховенства права», - каже Тихоненков.

Прокурор Володимир Лимар заперечує:

«Злочин був направлений проти мітингу, мирного мітингу. Я вважаю, що продовжують існувати ризики передбачені п.1.ч.1 ст. 177 КПК України, а саме, що в разі скасування та обрання іншого запобіжного заходу обвинувачені будуть мати можливість переховуватись від суду. Крім того, існування ризику, передбаченого п.3 ст. 177, продовжує існувати, обвинувачені будуть мати можливість незаконно впливати на потерпілих, свідків у цьому кримінальному проваджені».

У клопотанні обвинувачуваним відмовляють. Наступне засідання призначили на 10 липня.

Нагадаємо, теракт біля Палацу спорту стався 22 лютого 2015. Тоді Марш Єдності рушив від Палацу спорту в центр міста. Пролунав вибух. За даними слідства, спрацювала протипіхотна міна. Тоді загинули четверо людей. Наймолодшому було 15 років. Ще дев’ятеро були травмовані. Чоловіків затримали за чотири дні після вибуху. Увесь цей час вони перебувають у СІЗО. Провину ніхто не визнав.