Прокуратура вимагає 5 років колонії для Олени Таркіної, яку обвинувачують у службовій недбалості через смерть дитини

16:49, 4 лип. 2019
 
Прокуратура вимагає 5 років колонії для Олени Таркіної, яку обвинувачують у службовій недбалості через смерть дитини

Олена Таркіна — директорка Центру соцслужб Новобаварського району. Її звинувачують у службовій недбалості, через яку загинула дитина. Справа проти посадовиці — одна з трьох, яку відкрили після смерті трирічного хлопчика. Сьогодні суд перейшов до дебатів. Прокурорка у справі Аліна Горобець просить для Таркіної 5 років арешту:

«Вважаю, що виправлення Таркіної не можливе без ізоляції від суспільства та призначення справедливого покарання. Прошу суд визнати Таркіну Олену Вікторівну винною у злочині передбаченому ч.2 ст. 367 ККУ. З метою забезпечення покарання, пов’язаного з позбавленням волі, прошу суд застосувати до обвинуваченої запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до набрання вироком законної сили».

Все сталося у вересні 2017 року. Родина загиблого Максима мешкала у будинку на Москалівці. За версією слідства, батько зламав хлопчику ногу та ребра. Дитина довгий час не могла їсти. До медиків батьки не зверталися. Лікарів викликала знайома, яка зайшла в гості. Хлопчика забрала швидка, він помер за добу від виснаження. Прокурорка Горобець вважає: попередити смерть дитини могли працівники районного Центру соцслужб. За три тижні до загибели Максима до них звернувся дядько хлопця. Він бачив побиту дитину та просив посадовців відвідати родину. Директорка Центру на це звернення не відреагувала, говорить Горобець.

«Допитані свідки Центру соцслужб підтвердили той факт, що вони не отримали від Таркіної вказівок щодо здійснення та екстренного втручання з наданням соціальних послуг дитині. Лебеденець Наталя надала показання, що вона не заперечувала проти відвідування співробітниками центру свого помешкання», — каже Горобець. 

Наталя Лебеденець — мати загиблого хлопця. За версією підсудної, жінка не відчинила двері працівникам Центру, коли ті прийшли з перевіркою.

«Сім’ю не було виявлено у звязку з тим, що при відвідуванні 06.09.17 за адресою спеціалістам центру двері не відчинили. Лебеденець Наталі було надіслано запрошення, на яке вона відреагувала та наступного дня, при відвідуванні центру, також не надано дозволу відвідати її сім’ю за місцем мешкання. Я вважаю, що я, як директор Центру, виконала всі покладені на мене обовязки», — відповідає обвинувачена Таркіна. 

«Я вважаю, що докази не стоять в причинно-наслідковому звязку зі смертю малолітньої дитини, у зв’язку з чим прошу постановити виправдовий вирок по кримінальній справі, у якій Таркіну прошу визнати невиннуватою у скоєнні злочину», — говорить її захисник Андрій Костяний.

Таркіній надається останнє слово перед оголошенням вироку. Провину свою вона не визнає. 

«Я дуже шкодую, що помер Максим, я ні в якому разі не вважаю, що жодна організація невинувата, але, на мій погляд, була лише одна людина, яка могла врятувати дитину — це його мати».

Заслухавши позиці сторін, суддя пішов до нарадчої кімнати. Вирок Олені Таркіній оголосять наступного понеділка.