Кандидат в депутати Олександр Куницький підтвердив, що має подвійне громадянтсво

16:20, 6 лип. 2019
 
Кандидат в депутати Олександр Куницький підтвердив, що має подвійне громадянтсво

Олександр Куницький, який балотується від партії «Слуга народу» по округу №169 у Харкові, підтвердив, що з 12 років є громадянином Ізраїлю.

Про це він заявив сьогодні, 6 липня, на зустрічі з виборцями у Харкові.

«Я емігрував зі своїм батьком в 12 років до Ізраїлю. У 2002 році вступив на службу до армії Ізраїлю.Чим я дуже пишаюся. В 2005 році, після армії, я повернувся до України. Відтоді я проживаю на Україні», — сказав Куницький.

Кандидат додав, що звернувся до посольства Ізраїлю із заявою про відмову від громадянства.

«З моменту подачі моєї заяви до ЦВК, я написав заяву до Генерального консульства Ізраїлю в Києві про відмову від ізраїльського громадянства», - додав Куницький.

Під час зустрічі кандидат прокоментував і те, що його внесли до бази сайту «Миротворець» — неурядова організація, яка займається дослідженням ознак злочинів проти основ національної безпеки України. Публікація там з’явилася 5 липня.

«Додати мене на сайт «Миротворець» - це найкращий піар для мене й найяскравіший кінець для цього сайту. Бо якщо я – сепаратист зі своєю діяльністю, тоді кожен може завтра там опинитися», - сказав Куницький.

 

Нагадаємо, про подвійне громадянство Куницького заявив нардеп Андрій Денисенко 28 червня. Свою перевірку за цим фактом розпочала Центральна виборча комісія. Речник ЦВК Костянтин Хівренко каже: перевірка триває. Станом на 6 липня Куницький лишається кандидатом в депутати. 

Як розповів представник громадянської мережі «Опора» Микола Зінченко, для реєстрації кандидата на вибори в парламент потрібно, щоб він був громадянином України:

«В Законі України «Про вибори» вказано, що балотуватися можуть ті кандидати, які є громадянами України й проживають на території України останні 5 років, на цій підставі його зареєстрували. Є вичерпний перелік тих пунктів, де вказано на яких підставах можуть зняти з реєстрації кандидата в депутати. Там немає пункту, що у кандидата є подвійне громадянство. Якщо іти по формалізму закону, то підстав немає. Але ці питання мають вирішувати суди й ЦВК».

Відповідно до статті 4 Конституції України, в Україні існує єдине громадянство. 

У статті 76 йдеться: народним депутатом України можна обирати громадянина України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх 5 років, не має судимостей.