Пошкодження агітаційних палаток: у Харкові відкрили 6 кримінальних проваджень

18:16, 10 лип. 2019
 
Пошкодження агітаційних палаток: у Харкові відкрили 6 кримінальних проваджень

Більш як 40 агітаційних палаток політичної партії «Опозиційної платформи — За життя» пошкодили з кінця червня. Про це розповідає член партії та кандидат у народні депутати Андрій Лесик.

Фото: Telegram-канал / ХС|Харьков

«Порізали. Поламали. Порвали. Ну що ж з ними... Друкуємо нові. Радикально налаштовані люди. «ФРАЙКОР». Вони навіть не приховують себе. Навіть більш, викладають відео, коли нападають на наших агітаторів, трощать, ламають палатки».

На відео, яке вчора опублікувала громадська організація «ФРАЙКОР», видно, як розривають банери політичної партії.

Лесик каже: через пошкодження палаток зверталися до поліції. На питання, скільки саме заяв написали, відповів, що точку кількість не знає.

Кореспонденти UA:Харків звернулися до очільника громадської організації «ФРАЙКОР» Георгія Тарасенка. Він каже, відео їм надіслали.

«Звичайно, нас там не було. Наші, скажімо так, прихильники, небайдужі патріоти України присилають нам відеоролики, де вони виражають свою позицію проти таких явищ, як «За життя» у нашому місті».

Андрій Одарченко — кандидат у народні депутати у 170 окрузі. Йде від політичної партії «Слуга народу». Каже, 4 липня пошкодили дві його агітаційні палатки. Це сталося на Салтівці.

Фото: Андрій Одарченко

«Під’їхав мікроавтобус синього кольору. Вийшли з мікроавтобуса восьмеро людей. Хлопців спортивної зовнішності озброєні ножами. Вони порізали палатку. І загрожували нашим волонтерам. Суть загрози була така: сьогодні ми вас бити не будемо, а завтра ми вас поб’ємо. Впевнений, що це зробили конкуренти, замовлення конкурентів, які йдуть в окрузі».

Учора пошкодили палатку народного депутата Олександра Грановського. Він — самовисуванець.

Фото: Telegram-канал / ХС|Харьков

«Люди спортивної зовнішності. Вони були з ножами, з мисливськими ножами ці палатки порізали, нічого не соромлячись. Пізніше інші спостерігачі побачили неподалік від сцени, де виступав інший кандидат у народні депутати, мій конкурент по округу, людей, які, власне, палатки й порізали. Вони його підтримували. Я не хочу зараз називати прізвище цього кандидата».

Грановський каже, після цього написали заяву до поліції. Усього за фактом пошкодження палаток нині відкрито 6 кримінальних проваджень. Про це сьогодні повідомив Сергій Чиж, начальник слідчого управління поліції Харківщини.

«Ми розуміємо, чиї це палатки. Це як «Опозиційний блок», так і кандидати у народні депутати. Грановського пошкоджено. Звичайно, ми розглядаємо всі версії. Як і перешкоджання, так і з метою хуліганства вони розслідуються. Вині особи однозначно понесуть юридичну відповідальність — чи адміністративну, чи кримінальну».

«Це може бути дійсно перешкоджання діяльності кандидатів у депутати. Але про це можна більше детально говорити, якби була якась системність. Якщо це пошкодження однієї палатки чи одного білборду, сітілайту, то це скоріше може бути якесь хуліганство. Або ж просто якісь людині не подобається політика певної партії й вона так виказує свій протест проти неї», — говорить Микола Зінченко, представник громадянської мережі «ОПОРА».

Інформації про підозрюваних у справі щодо пошкодження палаток у поліції нині немає, говорить Чиж.

Головне фото: Андрій Одарченко