Як бійці АТО, які втратили кінцівки, проходять реабілітацію в інституті протезування

19:46, 11 лип. 2019
 
Як бійці АТО, які втратили кінцівки, проходять реабілітацію в інституті протезування

1,2 млрд гривень на протезування. Стільки уряд виділив Українському інституту протезування в Харкові цього року, повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. За його словами, система дає гроші на конкретного пацієнта, а потім інститут виготовляє та встановлює йому протез.

Ольга Бенда розминається із новим протезом. Цей — для бігу, вона носить його тиждень. Ногу втратила 2 роки тому, поблизу Авдіївки.

«На нашу позицію почався обстріл і два снаряди впали біля моєї кімнати, дуже близько, і ліву ногу просто осколком вибило. До поранення я займалася легкою атлетикою, в школі, в училищі, після поранення тільки починаю».

Протез для Ольги зробили тут, в інституті протезування. Деталі замовляли з Німеччини, каже ортопед Сергій Корнєєв.

«Його особливість — це карбонова стопа, яка виконана у вигляді пружини й дозволяє при натисканні ось амортизувати, накопичувати енергію і під час поштовхів її віддавати. Тут маленька площа носочка, немає п’ятки, немає опори. Тобто це одягнути, побігати й потім зняти, одягти звичайний протез».

Зараз легше, а спочатку було дуже важко. Я щороку міняю, тому що культя вона худне постійно треба кожен рік переробляти культіприйомник і гільзу оцю», — розповідає боєць АТО Олександр Федосьєв.

Ногу він втратив у 2015 році, під Мар’їнкою наступив на міну. В інституті займається із фізіотерапевтом

«На початку, коли одягається протез, ми радимо тільки звикати: одягатися, сидіти, стояти, лежати, звикати. Потім переходимо на фази ходьби, на брусах стояти. На одній нозі, на іншій нозі, центр тяжіння змінювати, потім починаємо крокувати».

Чи правильно виготовили та встановили протез перевіряють у кабінеті біомеханіки. Тут визначають й програму навантажень для пацієнтів.

«У нас пройшло 100 бійців, з різними діагнозами переважну кількість складали пацієнти з ампутацією нижніх кінцівок, верхніх кінцівок і наслідки спинальних травм», - говорить головний лікар Українського інституту протезування Михайло Зайцев.

 

З новим протезом восени Ольга готується летіти в сполучені штати, там відбудеться марафон морської піхоти.

«Я планую пробігти, дійти до кінця, там 10 км десь, треба готуватися, але сподіваюся, що я пробіжу».