Суд у Харкові вибрав запобіжний захід четвертому підозрюваному у нападі на телеоператора

17:41, 16 лип. 2019
 
Суд у Харкові вибрав запобіжний захід четвертому підозрюваному у нападі на телеоператора

Київський райсуд Харкова вибрав міру запобіжного заходу для четвертого підозрюваного у нападі на телеоператора Вадима Макарюка 20-річному Михайлу Базалєю.

Засідання суддя Світлана Муратова розпочала близько 12-ї години дня. Самого підозрюваного на слуханні захищали три адвокати. Що робив Базалєй на Барабашово під час конфлікту він пояснює так:

«Я стороння людина. Я там взагалі випадково опинився. Мене почали заливати газом, я майже втрачаю зір. Я не бачу взагалі, у мене болять очі. Починаю бігти. Бігаю з натовпом і взагалі не розумію куди біжу. Я просто біжу. Я дуже сильно прошу не давати мені домашній арешт, тому що в мене збори спортивні, і я мрію на них поїхати», - сказав Михайло Базалєй.

Прокурор Руслан Чуб зачитує клопотання:

«Базалєй обгрунтовано підозрюється у вчиненні ряду злочинів, в тому числі середньої тяжкості проти законної професійної діяльності журналіста. Прошу обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк досудового розслідування без визначення розміру застави», - говорить прокурор.

Адвокат підозрюваного Євген Самойлов говорить: статус Вадима Макарюка, як журналіста, не доведений. Чи було на ньому посвідчення з написом «преса» - зараз не відомо.

«Ми говоримо про те, який статус має Макарюк. Якщо він фрілансер, то він фрілансер, а не журналіст», - заявив адвокат.

Суддя Муратова на засіданні допитала колегу Макарюка Ганну Черненко.

«Очільник НСЖУ приїжджав до Харкова. ось що він відповів мені. Статус журналіста або його належність до засобу масової інформації підтверджується редакційним посвідченням, виданим засобом масвої інформації, його редакцією або творчою спілкою журналістів. НСЖУ також є творчою спілкою журналістів. У нього так само, як і у мене є посвідчення журналіста», - пояснила Черненко.

Засідання тривало майже 6 годин. Суддя Київського райсуду Світлана Муратова постановила: обрати для підозрюваного Михайла Базалєя запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на 26 днів, до 10 серпня.

Конфлікт на ринку «Барабашово» стався 7 чеврня. Це була сутичка між групою невідомих та підприємцями торговельного центру. Під час бійки, за даними поліції, були травмовані 7 людей. Серед них і оператор програми «Вісті» Вадим Макарюк.

Після бійки на ринку «Барабашово» у поліції відкрили сім кримінальних проваджень. За фактом групового порушення громадського порядку, блокування транспорту, нападу на журналіста та нанесення легких тілесних ушкоджень.

Раніше у справі про побиття Вадима Макарюка підозру оголосили 26-річному Сергію Козлюку. Статті: «перешкоджання діяльності журналіста», «хуліганство» та «погроза або насильстві щодо журналіста». Чоловік підозри не визнав. Йому вибрали запобіжний захід – 2 місяці домашьного арешту.

21 червня підозри оголосили ще двом фігурантам. 26 червня Олегові Радченко та Іллі Альошкіну вибрали запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту. Обидва підозри не визнали.