Вирубка дубів на Харківщині: відповідь лісгоспу та поліції

19:31, 17 лип. 2019
 
Вирубка дубів на Харківщині: відповідь лісгоспу та поліції

Сьогодні, 17 липня, мешканці селища Кочеток збираються під адміністрацією Чугуєво-Бабчанського лісгоспу.

«Про ліс треба піклуватися, а не винищувати. Сьогодні ми чекаємо, ми сподіваємось у будь-якому випадку, що приїде президент. Ну про всяк випадок, чекаємо, що можливо приїде його команда. Ми вже хочемо звернути до найвищої інстанції», - розповіла Олена Валкова, мешканка селища.

Дерева вирубували на майже 7 гектарах лісу. Усього зрубали близько сотні кубометрів деревени. Ця прорубка  - планова, говорить виконувач обовязків головного лісничого Володимир Луценко. Він показує документи, про стан дубів.

«Вид пошкодження насадження - опеньок. Беруться тільки ті дерева, які хворі, які підлягають рубці. Їх до рубки вимічають. Спеціалісти з лісового господарства, я в тому числі, їдемо з комісією, вибираємо дерева, які підлягають до рубання. Їх вимічаємо клеймом», - каже Луценко.

У поліції через цю вирубку відкрили кримінальне провадження. Стаття - «незаконна порубка дерев», розповів заступник начальника Чугуєвського відділу поліції Дмитро Грінчак.

«Слідчо-оперативна група на місці зафіксувала 5 автомобілів, у яких знаходились вирублені дерева. На місці співробітники лісгоспу надали частину документів. Також було встановлено, що не усі дерева мали належний штрих-код, який має бути при виїзді з дільниці порубки лісу. Тому  по даному факту проводяться дії, вимагаються необхідні документи», - розповів Грінчак.

Санкція цієї статті передбачає покарання  - до 5 років ув’язнення.

Нагадаємо, 11 липня до поліції звернулися мешканці селища Кочеток Чугуєвського району. Вони повідомили про те, що у лісовому господарстві невідомі вирубують дерева. На місце приїхали поліцейські. Частина спиляних дерев і нині лишається на галявині.