Директора харківського КП підозрюють у розтраті майже 1,5 млн грн. Подробиці

18:51, 31 лип. 2019
 
Директора харківського КП підозрюють у розтраті майже 1,5 млн грн. Подробиці

Представник громадської організації «Харківський антикорупційний центр» Дмитро Дробот показує ухвалу суду про призначення будівельно-технічної експертизи. Саме з неї представники організації дізналися, що директора комунального підприємства «Харківжилбуд» підозрюють у розтраті бюджетних грошей. За 1,4 млн гривень комунальники мали відремонтувати 16 будинків.

«На балансі цього комунального підприємства — 200 співробітників: маляри, штукатури, будівельники, які фактично проводять ремонти під’їздів. Є фіктивна угода, по якій начебто проводиться ремонт ТОВ «КЄДР 2014», і «Жилбуд» сплачує за цей ремонт, але фактичний ремонт виконують ті співробітники, які отримують зарплату з комунального підприємства, а кошти, які отримує «КЄДР 2014» просто виводяться на так звані фірми-прокладки», — говорить Дробот.

Будинок на вулиці Біблика — один з них.

«Швидше за все, там був поверхневий ремонт, але це повинна встановити будівельна експертиза, тому сказати, що в цьому будинку було зроблено — дуже складно»

За документами підприємство виконало тут поточний ремонт.

«Покрасили, побілили, все»

Комунальне підприємство могло виконати ремонтні роботи самостійно, без залучення підрядників, вважає прокурор у справі Дмитро Пучко. За версією слідства, договори протягом 2017-2018 років були укладені незаконно. Їх також не узгоджували з профільним департаментом.

«Директор комунального підприємства уклав зазначені договори і перерахував бюджетні кошти. В свою чергу зазначена субпідрядна організація перерахувала ці кошти на рахунки низки інших суб’єктів господарювання за начебто інформаційні послуги», — сказав прокурор Харківської місцевої прокуратури №2 Дмитро Пучко.

Комунальним підприємством «Харківжилбуд» керує Олександр Туренко. Офіційна адреса підприємства — вулиця Саперна, 10. Тут оголошення: «Харківське ремонтно-будівельне підприємство» запрошує на роботу пічників». Всі двері сьогодні зачинені.

За словами Пучка, Олександру Туренку і директору приватного товариства, яке виступило підрядником, оголосили про підозру. 

За телефоном підприємства, вказаним у довіднику міськради, кореспондентам «Суспільного» повідомили тільки те, що директор КП на лікарняному. Узгоджувати укладення договорів він мав із міським департаментом житлово-комунального господарства, говорить Пучко. Його директор Роман Нехорошков телефоном сказав: будь-яка інформація у справі не підлягає розголошенню через таємницю слідства. Чи планують звільняти директора КП, не відповів. За словами прокурора, зараз слідчі вирішують, чи проситимуть суд обрати запобіжний захід директору підприємства та засновнику підрядної організації.