Річниця пожежі в УІПА: терміни розслідування подовжили

14:31, 9 сер. 2019
 
Річниця пожежі в УІПА: терміни розслідування подовжили

Підозрюваних немає, причину займання ще встановлюють. У справі про пожежу в Українській інженерно-педагогічній академії подовжили строки розслідування. Про це кореспондентам Суспільного повідомила речниця поліції області Оксана Калмикова. Цього тижня виповнився рік, коли сталася пожежа у хімічному корпусі вишу.

У новому навчальному році занять у Хімічному корпусі Інженерно-педагогічної академії не буде, розповідає проректор Євген Краснокутський:

«Використовувати як для навчального процесу, так і взагалі викиростовувати, не можна і категорично неможливо. Все одно, якби і не було пожежі, потрібні були б великі вливання для того, щоб зробити реконструкцію цієї будівлі. Вхід заборонений. Усе закрито».

Пожежа сталася торік 2 серпня. Зайнялися дах та перекриття корпусу — понад 800 квадратних метрів. Сотня рятувальників гасила вогонь майже 16 годин.

Ректорка Академії Олена Коваленко після пожежі розповіла: займання сталося під час ремонтних робіт на даху. У поліції відкрили кримінальне провадження. Стаття — порушення вимог пожежної безпеки. За рік підозрюваних у справі не з’явилося. Причину займання слідство не встановило, розповіла речниця поліції області Оксана Калмикова.

«Слідчі направили матеріали вилучених речових доказів для проведення експертизи до інституту імені Бокаріуса. Дослідження досі ще проводиться. Адже воно є довготривалим та багаторівневим. Тому слідчі направили клопотання до суду з метою продовження строків досудового розслідування за вказаним кримінальним провадженням. І вже після проведення експертизи слідство визначиться із підозрюваними особами», — каже Калмикова.  

Будівлі майже 200 років. Це пам’ятка національного значення, яка перебуає на балансі обласної адміністрації. Відновлювальні роботи не розпочинали — чекають дозволу Міністерства культури, розповів Юрій Фурсов, директор обласного департаменту містобудування. За які кошти ремонтуватимуть будівлю, Фурсов відповідає так:

«Той фонд, який створений при Департаменті, на спецрахунку накопичення коштів від здачі в аренду памятників архітектури сьогодні у мене близько 4,5 мільйонів — для того, щоб розчистити цю ділянку, мені більш ніж достатньо. Будуть пропонуватися рішення автентічні тій будівлі, яка була. Єдине що — я буду узгоджувати з університетом функціональне призначення кабінетів». 

Скільки коштуватиме повне відновлення пошкодженого вогнем корпусу, Фурсов відповісти не зміг. Говорить, у департаменті зараз готують розрахунки. Рік тому головний архітектор області Михайло Рабінович оцінював мінімальні витрати у 10 мільйонів гривень.