Справу про перейменування проспекту Жукова розглянуть без позивачів

19:30, 15 сер. 2019
 
Справу про перейменування проспекту Жукова розглянуть без позивачів

Справу про повернення проспектові Григоренка імені маршала Жукова окуржний адміністративний суд Харкова має розглянути протягом двох місяців. Слухання відбуватимуться за спрощеною процедурою, розповіла суддя-спікер окужного адмінсуду Марина Кухар. Після перейменування проспекту до суду надійшло п’ять позовів, які об’єднали в одне провадження.

«Розгляд справи продовжити в порядку спрощенного позивного провадження без повідомлення сторін та проведення судового засідання».

Депутат міськради Ігор Черняк показує ухвалу окружного адмінсуду. Цим рішенням п’ять позовів проти повернення проспекту Петра Григоренка у проспект маршала Жукова обєднали в одне провадження. Черняк — один з тих, хто оскаржує перейменування.

«Ми підтримуємо рішення суду про об’єднання цих позовів, тому що дійсно така велика кількість суб’єктів, які звернулися з позивними заявами, підтверджує великий резонанс цієї справи. Кодекс адміністративного судочинства прямо передбачує, що не можуть в межах спрощенного позивного провадження розглядатися справи про оскарження нормативно-правових актів», — говорить Черняк.

За повернення проспектові Петра Григоренка попередньої назви міська рада проголосувала 19 червня. Того ж тижня, вночі, таблички змінили.

«Жуков, на мою думку, це не наша людина, якщо одним словом, розумієте? І Григоренко Петро... теж його ніхто не знає. В мене на будинок повісили табличку метри на три. Напевно, щоб не зняли «жукова» назад. Де вони тільки таку драбину взяли?», — каже мешканець будинку №10 Віктор Іванович.

«Бозна що. Краще б облаштовували вулицю, а не змінювали назву за ці кошти», — говорить мешканка будинку №23 Світлана.

Крім Черняка перейменування оскаржують політичні партії «Демократична Сокира», «Свобода», «Європейська Солідарність» та нардеп Андрій Білецький. Усі звернення надійшли протягом двох тижнів після рішення сессії. В одне провадження їх обєднали за клопотанням посадовців міста, розповіла суддя-спікер Марина Кухар.

«У справах були ідентичні предмети позову, а також був відповідач один — Харківська міська рада. Тому суддею Харківського окружного адміністративіного суду було прийнято рішення про обєднання позовів в одне провадження».

Чому справу розглядатимуть без участі позивачів та відповідачів, Кухар пояснює так:

«Передбачений перелік справ, які виключно розглядаються за правилами загального судового провадження. 5 справ, які надійшли, вонИ до цих категорій не відносились. Це питання вирішується суддею, в провадженні якого знаходиться ця справа. В спрощенному провадженні справи розглядаються після відкриття провадженя протягом 60 днів без судового засідання».

«На наш розсуд, це зроблено з метою не дати можливості публичних заходів, надання громадської підтримки цим слуханням. У разі, якщо рішення буде винесено не на нашу користь, ми обовязково будемо використовувати у апеляційній скарзі», — каже позивач Микита Соловйов.

«Вимога у нас у всіх одна — повернути попередню назву та відмінити скандальне рішення, тому ми за те, щоб суд був справедливий, неупереджений і прийняв законне рішення. Єдине законне рішення — скасувати це рішення (ред. рішення міськради). І буде це в рамках об’єднаної справи чи не об’єднаної — це не є ключовим моментом для нас», — говорить представник Білецького Дмитро Ципліцький.

Коли саме слухатимуть справу, точної дати Кухар не називає. Дізнатися позицію юридичного департаменту мерії кореспондентам Суспільного протягом дня не вдалося. На телефонні дзвінки там не відповідали.