У Харкові запрацювали подрібнювачі будівельного сміття

14:42, 21 сер. 2019
 
У Харкові запрацювали подрібнювачі будівельного сміття

Залізобетонні стовпи перемелюють на щебінь, а величезні пні — на друзки. Для сміттєпереробного комплексу під Дергачами придбали два подрібнювачі будівельного сміття.

Деревину на полігоні під Дергачами зараз не захоронюють, а переробляють за допомогою подрібнювачів, розповідає директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко.

«Ви можете бачити, як до кузову завантажені досить великі, об’ємні пні, які не можуть використовуватися в промисловості або для побутових потреб, і з цих великих незграбних пнів після переробки ми отримуємо таку ось щепу, яка має розміри десь до 30 см».

«Щепу вже можна використовувати і для розтопки печей».

«Для того, щоб задовільнити потреби підприємців, що займаються, наприклад, виробництвом пелет, ми закупили такий вторинний подрібнювач. І цей вторинний подрібнювач забезпечує нам фракцію порядку 3-5 см», — пояснює Суярко.

Будівельне сміття складають на тимчасовому майданчику, де складають будівельне сміття. За словами Суярка, сюди везуть у тому числі й залізобетонні стовпи. У Харкові такі старі конструкції міняють на нові — металеві.

«Зараз на первинному подрібнювачі стоять вали для подрібнення деревини, а потім ми знімаємо ці вали і ставимо отакі спеціальні, для подрібнення виробів з бетону. Тут досить міцні наконечники, які дозволяють перебивати навіть арматуру», — каже Суярко.

Максимальний розмір таких подрібнених часток — до 30 сантиметрів, розповідає керівник муніципальної компанії.

«Вже можна буде використовувати для підсипки дороги і взагалі для зменшення об’єму на полігоні».

«Ми плануємо замовити спеціальні вали для вторинного подрібнювача, які дозволять нам отримати фракцію порядка 50 мм. І вже цю фракцію можна взагалі буде використовувати і для фундаментів, для будівництва, і в інших галузях», — розповідає Суярко.

За його словами, первинний подрібнювач оснащено магнітним сепаратором. Він відділяє метал від бетону.

Про використання такої техніки на українських полігонах доцент кафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ» Олексій Шестопалов ще не чув. За його словами, в Україні будівельне сміття найчастіше захоронюють.

«У всьому світі практика повторного вторинного використання будь-яких відходів є дуже поширеною і тому для Харкова, і для України, мабуть, це дуже перспективна технологія, коли ті відходи, які ми не споживаємо, можна використати ще раз повторно», — говорить Шестопалов,

Загальна вартість цієї техніки — близько 700 тисяч євро, говорить Юрій Суярко. Її придбали за кошти Світового банку. Після відкриття першої черги сміттєпереробного комплексу — орієнтовно в жовтні — подрібнювачі перевезуть на новий полігон.

Нагадаємо, будівництво вартістю близько сорока мільйонів доларів розпочали два роки тому.