Новий мікрорайон біля Журавлівки: у міськраді дали дозвіл на розробку проекту

17:56, 21 сер. 2019
 
Новий мікрорайон біля Журавлівки: у міськраді дали дозвіл на розробку проекту

Ділянка у лісосмузі біля Журавлівського водосховища. Початок вулиці Героїв Праці. Тут, згідно з кадастровою мапою, планується будівництво багатофункціонального комплексу. Під забудову підприємці просять 3,5 гектари землі.

Зараз ця земля у комунальній власності. На пустирі — грядки. Лідія не називає свого прізвища. Каже, городину тут вирощує — не питаючи ні в кого дозволів.

«Нас вже всього позбавляють. А що думати? Нам скажуть завтра "Йдіть звідси". І ми підемо. А куди нам діватися? У мене город тут два-три роки, а є тут жінки й по 16 років уже тримають».

На цьому місці планують звести понад десять житлових будинків. Кожен по 16 поверхів. Такий попередній опис проєкту від забудовників отримали депутати міста, розповідає Ігор Черняк. Сьогодні на сесії вирішували — чи надавати підприємцям дозвіл на розробку документації для будівництва.

«Ми віддаємо землю на забудову, при цьому у нас не будуються школи, у цих не будуються в цих мікрорайонах нові лікарні, у нас не будуються поліклініки, у нас не будуються дитячі садочки. І що йде? Йде непропорційне збільшення навантаження на ті об’єкти соціальної інфраструктури, які знаходяться поруч», — говорить Ігор Черняк, депутат міської ради.

Комплекс має зводити компанія «Трест Житлобуд-1».

«Такої практики, щоб “Житлобуд 1” в межах тої територію, яка забудована, саме на цій території, яка надається йому під забудову, займався — чи місто, чи "Житлобуд" — зведенням соціальних об’єктів, поки що такої практики немає».

Голова правління компанії-забудовника та депутат міськради Валерій Арутюнов на це відповідає так:

«Нами на ХТЗ на мікрорайон запроєктовано і побудовано два дитячих садочків. І на мікрорайоні, який зараз будується, теж ще один дитячий садочок — це я вам покажу проєкт, ви побачите. І на мікрорайоні Левада-один та Левада-два по одному дитячому садочку у кожному мікрорайоні», — каже Валерій Арутюнов.

«У цьому мікрорайоні новому буде садочки. Не буде прийнятий ні один проєкт до відома, до того, щоб ми голосували як депутати, поки не буде розроблено проєкт благоустрою прилеглої території з інфраструктурою, лікарнями, амбулаторіями», — говорить Геннадій Кернес, міський голова Харкова.

«За» проголосували 60 депутатів. Ще по п’ять — проти або утрималися. За словами Геннадія Кернеса, чи дозволяти будівництво — міськрада вирішить, коли отримає від компанії готовий проєкт. На його розробку витратять мінімум пів року, говорить Арутюнов. Що конкретно там будуватимуть, він сказати не може. Це буде вирішено після того, як розроблять план мікрорайону.