Міст, що обвалився у Харкові на Окружній, експерти визнали аварійним рік тому

19:40, 27 сер. 2019
 
Міст, що обвалився у Харкові на Окружній, експерти визнали аварійним рік тому

Міст, що обвалився на Окружній дорозі, був аварійним. Це висновки фахівців Харківського автодорожнього університету. Про результати останнього обстеження вони розповіли сьогодні.

Завідувач кафедри мостів, конструкцій і будівельної механіки Харківського автодорожнього університету Віталій Кожушко показує висновки обстеження мосту на Окружній. Каже: шляхопровід він та фахівці університету оглядали тричі. Результат — міст аварійний.

«Раз, два, три сторінки, чотири сторінки з лишнім — це описані дефекти. Де і в якому вони місці, що треба зробити, щоб їх ліквідувати, — говорить Кожушко. — Побудований у 1977 році. Неодноразово він обстежувався і навіть випробувався. Останнє обстеження — травень 2018 року, де ми все описали. А то що дефекти не ліквідовані, я вам гарантую. Ми написали «обмеженопрацездатний». Споруда експлуатується у обмеженому режимі і вимагає спеціального контролю за станом її елементів».

Частина конструкцій на Окружній поблизу ринку «Лоск» обвалилася два дні тому. Під мостом — залізничні колії. Нині потяги тут їдуть із обмеженою швидкістю. Під час обвалу ніхто не травмувався. Причини руйнації встановлюють слідчі. Справу розслідують за двома статтями «службова недбалість» та «порушення правил безпечної експлуатації споруд». Світлини з недоліками конструкцій показує проректор з наукової роботи автодорожнього університету Віктор Богомолов.

«Опорна частина. Ось вона як раз нахилена. І дивіться — тріщина. Це ж несучий елемент. Це все ми показували . Про це все розповідали, — каже Богомолов. — Оце опора моста. У даному випадку того мосту, про який йдеться. Але це характерно для багатьох мостів. От дивіться — опора і яка тріщина по ній іде. Тобто цей міст міг луснути не на цьому ригелі, він міг луснути на цій опорі».

Міст — на балансі обласної служби автомобільних доріг. Заступник начальника служби Сергій Пляка телефоном повідомив: про висновки фахівців університету йому відомо. Каже: вони мають рекомендаційний характер.

«Недоліки, які вони зазначають, не впливають на несучу спроможність мосту, — говорить Сергій Пляка. — Перше, буквально з завтрашнього дня ми робимо закріплення тієї частини, яка залишилась на третьому прольоті, щоб не впало, щоб не потягло за собою. І потім посилюємо весь місток. Робимо встановлення МІКів — мостові інженерні конструкції — по всій довжині і ширині. Ми зараз робимо першочергові заходи, для того, щоб зняти аварійність і дати проїзд».

Зараз, за словами Пляки, транспорт пустили в об’їзд через район Баварії та селище Пісочин. Коли відкриють проїзд по мосту, строків не називає. Каже: карта тимчасового руху розміщена на офіційному сайті.

За підрахунками фахівців автодорожнього університету, на Харківщині — близько 800 мостів. З них 15 % — це близько 120 шляхопроводів — перебувають в аварійному стані, а 80 % не відповідають нормам за габаритами та несучою здатністю.

Фото: Служба автомобільних доріг у Харківській області