«Це питання потребує додаткового вивчення»: мерія про доречність меморіальної дошки генерал-майору КДБ

18:23, 29 сер. 2019
 
 «Це питання потребує додаткового вивчення»: мерія про доречність меморіальної дошки генерал-майору КДБ

Не встановлювати меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку. З такою вимогою до Харківської мерії планують звертатися представники Українського інституту національної пам’яті. На думку дослідників, поява такої дошки буде суперечити Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів».  

Меморіальну дошку Юрію Шрамку мають встановити на будинку на вулиці Свободи, 8. У ньому він мешкав протягом 8 років: з 2001 по 2009 рік. Увічнити генерал-майора КДБ вирішили на виконавчому комітеті міської ради. «За» посадовці проголосували напередодні. Тоді ж на сайті мерії опублікували обґрунтування: 

«На вул. Свободи, 8 з’явиться меморіальна дошка Почесному громадянину міста Харкова та Харківської області Юрію Шрамку», — йдеться на сайті міськради.

«Частину життя він присвятив роботі в органах державної безпеки на керівних посадах. У 1987-1991 р. — начальник Управління КДБ Української РСР по Києву і Київській області. Ми будемо звертатися до Харківської міської ради з тим, щоб не встановлювати цю дошку», — говорить керівниця територіального відділення Інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова.

За словами Тахтаулової, рішення посадовців суперечить законодавству:

«Ми виступаємо проти, оскільки таке рішення суперечить нормам чинного законодавства. Йдеться про закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні»

Проєкт рішення на виконкомі оголосив Олексій Хорошковатий, секретар міської топонімічної комісії. Кореспондентам Суспільного телефоном сказав: це пропозиція громадської організації Харківський клуб «Генерал». Шрамко — один з його засновників.

«Він займав державні посади і за часів незалежності України. Він працював у Міністерстві військово-промислового комплексу на початку 90-х років.  Якщо казати саме про комітет держбезпеки? Ну, це питання потребує додаткового вивчення. Всі питання щодо виготовлення та встановлення — це на совісті заявників», — сказав Хорошковатий.

Дошку мають встановити не раніше травня наступного року. «В нас є обмеження щодо року після смерті. Юрій Меркурійович пішов з життя 2 травня цього року», — пояснив Хорошковатий.