На заміну даху у Харківському художньому музеї потрібно 10 мільйонів гривень

13:54, 5 вер. 2019
 
На заміну даху у Харківському художньому музеї потрібно 10 мільйонів гривень

Роботи ще не розпочинали. Зараз узгоджують проект реконструкції, розповів кореспондентам Суспільного заступник голови обласної адміністрації Анатолій Бабічев.

Працівник художнього музею Юрій Сметанін показує, де латали дах у минулі роки.

 

«Ось ми зробили ремонт. До чого це призвело? Різниця температур металу і руберойду — його підриває і зараз ми бачимо, що це знову щілина, знову затікатиме. Вже потрібно робити все по-новому. І це нескінченно буде продовжуватися, — говорить Сметанін. — Виходить у нас над основною будівлею ухил даху під 45 градусів, тобто сніг благополучно з неї спускається і потрапляє на галерею — тут ухил у нас набагато менший. Він тут накопичується і не встигає сходити. Найбільша проблема була ось тут, тому що тут утворилася ожеледь і талій воді просто нікуди було подітися. Вона знайшла тут щілини, затекла під низ нашої бурульки та пішла по стіні».

У січні цього року вода з даху заливала зали. Щоб урятувати полотна, музейники цілодобово чергували у приміщеннях та збирали по 70 відер води, розповідає директорка музею Валентина Мизгіна.

«Ми володіємо одним з найкращих творів Рєпіна — картиною Запорожці пишуть листа турецькому султанові — це справді наша гордість. Був колись всесвітній потоп, а у нас був всемузейний потоп. Один з найбільш постраждалих залів — це зала, в якій знаходиться ця картина, — розповідає керівниця. — Дещо тут підмарафетили, але це так, не дуже активно. На жаль, заплановані на початок травня роботи, вони до цього часу ще не почались».

Мизгіна говорить: якщо не відремонтують дах, взимку знову заливатиме зали. За її словами, ситуація стає критичною — в одній із зал може обвалитися частина стіни.

«Вода з даху не текла по трубі, а пішла по стіні. Бачите, он частину фасаду, що обвалився, пішла туди і таким чином протекла через кладку і опинилася прямо у залі», — показує з вулиці аварійну стіну Сметанін.

Будівля музею — пам’ятка архітектури місцевого значення. Її звели понад 100 років тому за проектом архітектора Олексія Бекетова. Заступник голови обладміністрації Анатолій Бабічев розповідає: ремонт не починали. Узгоджують проект реконструкції.

«Дах не відремонтували. На минулій сесії було виділено 3 млн грн. Це було достатньо для початку робіт на сьогоднішній день і на виготовлення документації, — говорить заступник. — Сьогодні сказати і запевнити, що цього року ми наведемо повністю лад з дахом — неможливо. Там є проблеми конструктивного характеру. І просто так ремонтом не можливо вирішити питання. Там треба перебудовувати частину даху».

Бабічев говорить: на заміну даху музею потрібно близько 10 мільйонів гривень. Питання про їх надання мають розглянути на сесії обласної ради.