«StopDrugsBot»: у Харкові розробили додаток, який блокує Інтернет-магазини з продажу наркотиків

17:39, 19 вер. 2019
 
«StopDrugsBot»: у Харкові розробили додаток, який блокує Інтернет-магазини з продажу наркотиків

Додаток, який блокує ймовірні канали продажу наркотиків у месенджері Telegram, сьогодні презентували у Харкові. До чат-бота користувачі можуть додати адреси можливі точок продажу, які пишуть на будинках міста. Після звернення адміністратор розглядає скаргу та блокує посилання.

Як працює бот, розповідає старший викладач кафедри інформаційної технології в університеті внутрішніх справ Олексій Рвачов.

«Кнопки: вийти, зайти, додати себе до активістів. Натиснувши на цю кнопку, вам чат-бот буде надсилати кожного дня нові канали, які додали інші користувачі, щоб ви їх допомогли заблокувати. Якщо одна людина поскаржиться на один якийсь канал, адміністрація може не звернути уваги. Але якщо десятки, сотні людей... І ці акаунти людей живі, люди користуються теж Telegram, то пріоритет в розгляді адміністрації Telegram такої заявки підвищується».

Чат-бот «СтопНаркотик» — частина міської програми з протидії поширення наркоманії «Чисте місто». Додаток три місяці розробляли кіберполіцейські та працівники університету внутрішніх справ, каже Рвачов.

«А раптом не дуже добрий користувач схоче скористатися нашим чатом для того, щоб блокувати нормальні чати? І модератор перевіряє, чи дійсно це Інтернет-крамниця, яка продає наркотики — тоді вже надсилається до бази, щоб інші користувачі блокували».

Від початку року в Україні правоохоронці зафіксували 255 випадків поширення наркотиків через Інтернет, розповідає декан факультету кіберполіції В’ячеслав Марков.

«90% наркоадрес, якщо вам відомо, знаходяться у месенджері Telegram. Це пов’язано з тим, що інформація, яка там знаходиться, проходить певне шифрування. У зв’язку з цим злочинці користуються Telegram і ми їх будемо блокувати. Тобто ми запускаємо наступний етап — ми не просто будемо стирати їх тільки на стінках, ми їх блокуватимемо в Інтернеті».

Марков каже, на створення боту коштів не витрачали. За сьогодні у ньому зареєструвалися близько 1000 користувачів.