Астрономи з Харкова допомогли обчислити орбіту першої міжзоряної комети

18:44, 19 вер. 2019
 
Астрономи з Харкова допомогли обчислити орбіту першої міжзоряної комети

Міжзоряну комету вчені відкрили вперше в історії астрономічних досліджень. Її розмір — близько 10-15 кілометрів, розповів Суспільному астроном Каразінського університету Василь Шевченко.

За два місяці вона буде знаходитися між Марсом та Юпітером. З’ясувати, що це саме комета, а не астероїд, та обчислити її орбіту, допомогли харківські астрономи Юрій Круглий та Іван Слюсарев. Зараз вони перебувають на конференції у Женеві.

«Наші дослідники зробили зображення цього об’єкта, оцінили його зоряну величину і дані направили в Міжнародний центр малих планет у США. Відкритий він був на Кримській астрофізичній обсерваторії астрономом Геннадієм Борисовим, — говорить Василь Шевченко. — Бачите, уже формується хвіст комети і він, звичайно, буде збільшуватися по мірі наближення до Сонця, а на далеких відстанях вона більш симетрична».

Очільник Науково-дослідного інституту астрономії університету ім. В.Н. Каразіна Вадим Кайдаш каже: цей об’єкт перебуває у Сонячній системі транзитом. Спостерігати за небесним тілом астрономи зможуть протягом року. Всі раніше відомі вченим комети рухалися по орбітах у межах Сонячної системи.

«Спільні зусилля астрономів усього світу допоможуть встановити детально форму цієї комети, масу її, щільність, яким чином вона пройде через Сонячну систему, на якій відстані від нашої планети. Відразу хочу сказати, що Землі ця комета не загрожує, — каже Кайдаш. — Нам необхідно знати про існування таких об’єктів, знати про їхні орбіти, для того, щоб найточніше обчислити орбіти всіх об’єктів, що наближаються до Землі на небезпечні відстані. Такими відстанями вважаються відстані менше ніж від Землі до Місяця».