Нова дорога у Харкові: думка урбаністів, автомобілістів та політолога

20:11, 19 вер. 2019
 
Нова дорога у Харкові: думка урбаністів, автомобілістів та політолога

Будівництво нової дороги між центром та Салтівкою може ускладнити рух у середмісті. Так вважає професор кафедри урбаністики Харківського національного університету будівництва та архітектури Валерій Гук. 

«Локально, для «Барабашово», це так, але ж далі рух йде до центру міста, а проект центру не вирішен.. як потрапити туди, як об’їхати. Ця дорога більше ускладнить процес. Гроші нададуть, так, але проблему це не вирішить зовсім», — пояснює Гук.

 

Про те, що у Харкові прокладатимуть нову дорогу, мер Геннадій Кернес заявив на початку вересня. Тоді ж опублікував фото, як вона виглядатиме. Остаточного проекту дороги ще немає. Вартість робіт — не рахували.

«Красиво воно на схемі намальовано. Але її потрібно було прокласти прямо ось сюди, як раніше було за генеральним планом. І тут, під Харківським авіаційним заводом, за допомогою тунелю вийти на вулицю Дерев’янка. Тоді б ми оминули цей вузол і не ускладнювали».

За попереднім проектом посадовців, нова дорога зєднає проспект Ювілейний з вулицями Шевченка та Моїсеєвською. Проходитиме вона поряд з метромостом.

«Тут були опори для дороги, але не для цієї. Сюди виводилась вулиця Академіка Павлова», — каже Гук.

На думку автоексперта Олександра Трєпєтіна, нова дорога має зменшити затори біля станції метро «Київська».

«Там, де вона через приватний сектор проходить, там кожного дня затори, тому дуже погано там їздити. Проблема в тому, що зараз це ринок «Барабашово», тому як там буде проходити ця магістраль.. Нова дорога суттєво скоротить шлях з центру на Салтівку. Це так. Це дійсно так, і я гадаю, що це буде найважливіше, що пов’язано з цією дорогою. Якщо її збудують, звісно вона буде збудована звісно».

За словами Кернеса, магістраль мають прокласти наступного дня міста.

«Рік тут піде на те, аби підготувати трасу для пробивки. Але за рік побудують, заради бога», — каже Гук.


На думку політологині Юлії Біденко, у рішеннях міської ради є і політична складова

«По-перше, перед міськими виборами для міськради і конкретно мера потрібні великі інфраструктурні проекти, щоб балотуватися й успішно вести політичну виборчу кампанію. Також є певне суперництво між Кернесом і Фельдманом, яке виражається і в бізнесовому, і в політичному планах», — прокоментувала вона в радіоефірі Суспільного в ток-шоу «Про головне».