У Харкові майбутніх ляльковиків навчали цифровій анімації

17:37, 20 вер. 2019
 
У Харкові майбутніх ляльковиків навчали цифровій анімації

В університеті мистецтв ім. І. Котляревського провели майстер-клас. Студентів знайомлять з різними європейськими практиками та новими технологіями у театральному мистецтві. Цього разу — це цифрова анімація. 

Харків — перше українське місто, куди привіз свій проект режисер Жорж Ганьоре з Франції. Він розповідає, в українських вишах такий вид анімації не вивчають як окремий предмет.

«Це була співпраця між театром та світом відеоігор та спецефектів. Трохи схоже на театр анімації, театр ляльок. Актор має навчитися працювати зі своїм тілом за допомогою костюму, який відтворює рухи», — говорить Ганьоре.

Датчики надягають на власний одяг чорного кольору. За словами кураторів, так не сковують рухи акторів. Прилади підключаються до мережі Wi-Fi та передають рухи на екран, де зображено аватара.  

 «Загалом 17 датчиків ми прикріплюємо до специфічних, твердих частин тіла. Тоді ці датчики не дуже рухаються під час наших дій», — розповідає співкураторка проекту Анастасія Тернова

Майстер-клас організували в рамках програми «Театральне вікно до Європи», говорить її куратор Дмитро Терновий.

«Ми привозимо режисерів-носіїв різних театральних шкіл та культур з Європи просто до студентів у театральні виші, щоб вони напряму у них могли навчитися цим практикам. Робота з аватарами — найсучасніша технологія, яка тільки входить до театрального простору насправді. Вона більш відома з кіно та відеоігор», — говорить Терновий.

Після з’єднання з мережею актори починають репетицію. Двоє акторів показують історію — про клоуна. Його зображення в дзеркалі оживає та хоче помінятися місцями зі своїм господарем. Артем Теляшенко, каже — на сцені складно зорієнтуватись.

«Ми не можемо себе відстежувати й іноді через це повертаєшь проти волі голову. А режисер каже, дивись прямо — один на одного. У нас цей етюд, ми його розклали на етапи та приблизно знаємо, де та що саме робимо. Але, наприклад, впритул ми взаємодіяти не можемо, бо програма ставить нам такі рамки», — говорить Теляшенко.

Побачити, як працює нова технологія можна завтра, 20 вересня, на прем’єрі вистави «Тінь» в університеті ім. І. Котляревського. Далі проект вирушить до Києва та Дніпра.