У Харкові проводять аудіоекскурсії в музеї

17:51, 27 вер. 2019
 
У Харкові проводять аудіоекскурсії в музеї

У Художньому музеї з’явився новий аудіогід. Його презентували в рамках фестивалю «ІнклюзіON», що нині триває у Харкові.

Аудіогід містить 10 експонатів. Тексти для нього разом з навігацією для людей з вадами зору підготували мистецтвознавці музею, розповідає директорка Валентина Мизгіна.

«Вони, такі люди, мають особливий талант відчувати пахощі та звуки. З цього складається їх світ. І потрібно зробити так, віднайти такі слова, щоб люди змогли відчути мистецтво», — говорить Мизгіна.

Тема експозиції — західноєвропейське мистецтво. Сьогодні проводять першу екскурсію. Владислав Скрипников навчається у спеціалізованій школі № 12. Його клас запросили до музею. Хлопець каже — раніше вже був тут на звичайній екскурсії.

«Це набагато цікавіше, бо не всі люди можуть почути те, що говорить екскурсовод. А коли ти в навушниках слухаєш, можна зробити гучніше або тихіше. Кожен може перемотати вперед чи назад, щоб не перепитувати та краще запам’ятати», — говорить Скрипников.

Послухати екскурсію прийшов й Дмитро Крупка.

«Мені як людині, яка не зможе побачити та відчути ту картину на дотик, раніше важко давалися екскурсії. Вони більше дратували. А тут саме викладання матеріалу дуже цікаве й такий колоритний голос у Миколи Моха, який начитав тексти. Він говорить так, що воно, знаєте, в душу западає», — ділиться враженнями Крупка.

Екскурсію можна слухати за допомогою смартфону — через безкоштовний додаток IZI.Travel. Коло експонатів можна знайти та просканувати QR-код, розповідає ініціаторка проекту Марія Ясеновська. Каже — перший аудіогід розробили торік.

«Наші аудиогіди цікаві не тільки людям з вадами зору. Вони універсальні, ними користуються навіть діти. Цього року в нас аудіогід по західно-європейському мистецтву. Він не тільки українською, ми вирішили піти далі й зробили аудіогід англійською мовою, а згодом зробимо німецькою та французькою мовами».

Ясеновська каже, аудіогіди розробили також для Національного музею Сковороди та Пархомівського художнього музею. Вони запрацюють у жовтні.