Субсидії на Харківщині призначили майже 215 тисячам споживачам, — ХОДА

16:28, 2 жов. 2019
 
Субсидії на Харківщині призначили майже 215 тисячам споживачам, — ХОДА

Майже 1,5 мільярди гривень з державного бюджету закладено на виплату субсидій на Харківщині цього опалювального сезону.

Про це сьогодні розповів журналістам директор обласного Департаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага. Він каже: з початку  жовтня одержувачі субсидії можуть самостійно обирати як отримувати зекономлені кошти: готівкою чи на банківську карту.

«Сума, закладена на сьогодні в держбюджеті, менша і це пов’язано з тим, що все-таки доходи громадян в Україні ростуть. Тому в цьому році ми очікуємо, що кількість отримувачів субсидії не зменшиться, але її розмір зменшиться. Субсидію вже призначено 214 тисяч 800 домоволодінь. 42 тисячі 500 домоволодінь було відмовлено у призначенні субсидії», — розповів Юрій Шпарага.

Ірина Кирилюк прийшла оформити субсидію до Управління соцзахисту населення Харківського району. Каже: раніше цю пільгу не отримувала:

«У світлі останніх подій — комунальні послуги нині дуже дорого коштують. Тим більше газове опалення. Ну десь близько 5 тисяч.  Ну ось у нас сім’я — чотири людини. двоє з доходом, двоє неповнолітніх дітей. Важко оплачувати, тому вирішили трохи попросити допомоги у держави».

Для отримання субсидії треба заповнити заяву та декларацію. Туди потрібно внести інформацію про усіх членів сім’ї, розповідає Тетяна Рогова. Вона — заступниця начальника Управління соціального захисту населення Харківської райадміністрації.

«З початку опалювального сезону нам буде наданий програмний комплекс для автоматичного подовження субсидії тим отримувачам, яким уже в попередніх періодах була призначена житлова субсидія. Тоді ми будемо бачити кого з отримувачів субсидії повідомити, щоб вони до нас звернулися. Це можуть бути ті домогосподарства, які отримували у попередньому періоді субсидію за рішенням комісії», — каже Рогова.

Відмовити в субсидії можуть з таких причин:
    • якщо опалювальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м (для квартир у багатоквартирному будинку) або 200 кв. м (для індивідуальних будинків).
    • якщо хтось із членів сім’ї має автомобіль, який підлягає держреєстрації та був випущений менш ніж 5 років;
    • якщо хтось із членів родини протягом останніх 12 місяців придбав земельну ділянку, квартиру, будинок, транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив будь-які послуги на суму, яка перевищує 50 тис. грн.;
    • якщо громадянин має заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг більше ніж 340 грн;
    • якщо громадянин не повернув надлишок перерахованої суми житлової субсидії за попередні періоди;
    • якщо в родині є боржники з виплати аліментів, які не платять їх понад три місяці.