У Харкові встановлюють пам’ятник захисникам України. Фото

11:45, 8 жов. 2019
 
У Харкові встановлюють пам’ятник захисникам України. Фото

Чотирнадцять колон та куб як символ України. На майдані Захисників України завершують монтаж основних елементів меморіального комплексу на честь загиблих на Донбасі бійців.

Працювати розпочали у липні, розповів секретар ради громадської організації «Спілка ветеранів АТО» Юрій Корсунов.

«Роботи вже на фінішній прямій. Зроблено покриття плацу, встановлені символічні стели. Їх 14, тому що для нас це 14-й рік, коли розпочалася антитерористична операція по звільненню українських територій від сепаратистів і російських найманців», — говорить Корсунов.

 
У центрі композиції — бетонний куб, який складається з 14 окремих частин. Його виготовила київська фірма, де працює ветеран АТО Петро Косач.
 
«Для нас всіх — це було за честь виконати цей проект. Складність виготовлення кубу — треба було досягти максимальної точності і міцності тієї формули бетону, яку ми сюди закладали. Там є певні закладні з нержавіючої сталі, що не будуть давати ніякої іржавчини в подальшому, тому воно зварюється такими надміцними кутами», — розповідає Косач.
 
 
За його словами, вони також зробили й куби-стільці. Їх встановили по периметру меморіалу. Зараз на плацу вкладають плитку.

«І вона теж зроблена з такої марки бетону. Вона надміцна, витривала, вологозахисна, тому що волога є головним руйнівником бетонних виробів, — говорить ветеран. — Є певна технологія витравлювання бетону. Тому вони там відблискують і таке враження як наче там коштовності якісь».
 
 
Капсулу на цьому місці заклали у травні 2016-го. Восени того ж року представники громадської організації «Союз ветеранів АТО» організували конкурс. Кращим проектом журі визнало роботу харківського скульптора Олександра Рідного. Військові, волонтери та представники громадських організацій не погодилися і запропонували продовжити конкурс. Він завершився торік у серпні.
 


«Проектом займалась творча група молодих архітекторів. Готовий уже проект був переданий на громадські слухання, які пройшли у минулому році в обласному військкоматі, — каже Юрій Корсунов. — На початок будівництва — на перше ескізне проектування — ми збирали власні кошти. Був проведений благодійний концерт у філармонії, але потім на саме будівництво, виділили кошти із обласного бюджету. На сьогоднішній день біля 10 млн грн були передані міському бюджету, а він вже — комунальним підприємствам і головному забудовнику «Стальконструкції» для виконання цих робіт».
 
 
 
За словами Корсунова, на стелах вирізані строки із вірша Володимира Сосюри «Любіть Україну». Відкрити меморіал мають 14 жовтня — у День захисника України та українського козацтва.

Фото: сайт Харківської облдержадміністрації та ГО «Спілка ветеранів АТО»