Кернес вперше прибув у Полтавський апеляційний суд. Засідання знову перенесли

12:17, 18 жов. 2019
 
Кернес вперше прибув у Полтавський апеляційний суд. Засідання знову перенесли

Полтавський апеляційний суд відклав засідання у справі за обвинуваченням Геннадія Кернеса та двох його охоронців Віталія Блинника та Євгена Сміцького. До суду не з’явилися двоє захисників, які представляють інтереси охоронців. Колегія відклала розгляд до 15 листопада.

Клопотання щодо перенесення засідання зачитав один із захисників Кернеса Олександр Гунченко. Він повідомив, що більше не представляє інтереси Блинника і Сміцького, їх захищає Юлія Плетньова.

На засіданні її не було. За словами Гунченка — через лікування за кордоном.  

«...У своєму клопотанні просить суд відкласти судове засідання у зв’язку із відсутністю єдиного захисника, який є на даний час. Це Плетньова Юлія Володимирівна, яка, у свою чергу, не з’явилася з поважних причин — у зв’язку з лікуванням за кордоном», — озвучив Гунченко клопотання Сміцького.  

На засіданні не було й адвокатки Наталії Пліси, яка теж представляє інтереси Блинника і Сміцького. Обвинувачені підтвердили позицію: за відсутності двох захисників засідання проводити неможливо.

На думку потерпілого Сергія Ряполова, дії захисту — навмисні. Він просив суд відреагувати на поведінку захисниці Плетньової та захисника Гунченка.

«Могли розірвати договір, але одразу видно, навіщо це зробили. Це зробили вчора, щоб сьогодні перенести засідання», — сказав Ряполов.

Представниця потерпілого Тетяна Зелькіна побачила у діях сторони захисту «натяк на певну тактику».

Прокурор Олександр Ганілов сказав, що права обвинувачених не можуть бути порушені, тож засідання слід відкласти. Водночас він зауважив:  

«Неодноразово ми бачили такі випадки, коли напередодні судового засідання у нас з’являлися якісь підстави для неможливості судового засідання: чи то раптова хвороба, якраз за день до судового засідання, чи то наявність інших нібито об’єктивних причин не з’явитися у судове засідання… Особисто я вважаю, що це зловживання стороною захисту, передбачених КПК, процесуальними правами».

Прокурор Ігор Ємець погодився із Ганіловим і зі свого боку клопотав про призначення для обвинувачених додаткових захисників — з числа представників центру вторинної правової допомоги, що забезпечило б судовий розгляд та не порушувало права потерпілих. 

«Виходячи із загальних засад кримінального провадження, інтереси правосуддя мають бути захищені. Така поведінка сторони захисту порушує, по-перше, право потерпілих на доступ до правосуддя, розумні строки розгляду кримінального провадження. Тому, зокрема, не заперечуючи проти відкладення судового засідання, клопочу перед шановним судом про призначення обвинуваченим Блиннику і Сміцькому додаткових захисників з числа Центру вторинної допомоги».

Захисниця Кернеса Лідія Ізовітова висловила сумнів у повноваженнях представників обвинувачення у справі. Вона розповіла про реформування прокуратури після призначення нового прокурора Руслана Рябошапки. 

«Відомо, що Генеральний прокурор прийняв наказ, яким всіх прокурорів Генеральної прокуратури України, а в даному випадку це прокурори Генеральної прокуратури, вивів поза штат. Це перше. Друге: всім відомо, що найближчим часом за цим законом вже не буде Генеральної прокуратури, буде офіс Генерального прокурора, і особи, які бажають працювати в офісі Генерального прокурора, [мають] подати заяви до 15 жовтня — це було три дні назад, — що вони бажають туди перевестися і бажають пройти переатестацію. Ті особи, які до 15 числа такі заяви не подали, згідно закону звільняються. Реєстр осіб, які подали такі заяви, внутрішній і ведеться. Він ведеться у Генеральній прокуратурі. Тому сьогодні ми не знаємо, чи прокурори наразі легітимно представляють сторону обвинувачення. Якщо вони поза штатом, чи вони йдуть на переатестацію, чи вони звільняються, чи можливо вчора чи сьогодні звільнені», — сказала Ізовітова. 

Обвинувачений Геннадій Кернес, який вперше з часу розгляду матеріалів у апеляційному суді приїхав на засідання, назвав доводи сторони потерпілих та обвинувачення «конспірологією». 

«Ця конспірологія уже довела до того, що ми розглядаємо цю справу чотири роки, і, на мою думку, там не те що немає ніяких доказів, там є докази про порушення поведінки і самого принципу презумпції з боку органів прокуратури. Тому, вислухавши те, що вони сказали, і те, що каже потерпілий в унісон, то прокурор десь явно на боці псевдопотерпілих. Прошу вас відокремити нас від цієї думки неправової. Даний прокурор при Януковичі служив? Служив. При Пшонці служив? Служив. Другому служив? Служив. Служив. Служив… Під люстрацію попав-не попав, не знаю, коротше, свою палку вніс», — заявив Кернес. 

Прокурор Ганілов, відповідаючи на слова Ізовітової, відмовився говорити, чи писав він якусь заяву, і додав, що уповноважений представляти обвинувачення у справі Кернеса.

«Щоб сторона захисту не вводила суд в оману, жодного факту мені невідомо про те, що взагалі когось виводили поза штат. Генеральна прокуратура працювала і продовжує працювати. Які зараз є накази, я не знаю, адже я не працівник кадрового підрозділу… Там чітко написано: до проходження атестації працівники, які працювали, продовжують виконувати свої повноваження», — сказав Олександр Ганілов

Суд, вислухавши думку учасників процесу, задовольнив клопотання обвинувачених Сміцького та Блинника та переніс засідання на 15 листопада. Суд також зобов’язав прокурорів надати у наступне засідання підтвердження своїх повноважень з огляду на прийняття закону щодо реформування прокуратури.