Спалене листя: чим це небезпечно та які штрафи для порушників

19:45, 21 жов. 2019
 
Спалене листя: чим це небезпечно та які штрафи для порушників

«Як тільки починає листя опадати, і починають спалювати. При чому, по всьому мікрорайоні, а не те, що там. Я живу у цьому будинку — у
вікна йде такий туман, дим. Приватні особи — постійно спалюють. І вночі і ввечері — це взагалі жахливо» — розповідає мешканець вулиці Ільїнської Михайло Синельченко.


За останні 2 дні рятувальники близько 100 разів гасили займання трави та сухого листя. Половина пожеж сталася у Харкові, каже речник надзвичайників області Ігор Лупандін. За його словами, за рік таких пожеж в області трапляється близько 7 тисяч.

«55% цих пожеж, які сталися в Харківській області — це пожежі в екосистемах. Мається на увазі, що це суха трава, лісова підстілка, чи сміття, яке спалюють місцеві мешканці на своїх приватних ділянках чи на полях» — каже речник ДСНС Харківської області Ігор Лупандін.


Наталія Драч завідує лабораторією Харківського гідрометцентру. Тут визначають якість атмосферного повітря. Каже: нинішні показники вмісту вуглецю в повітрі не перевищують норми.

«Норма у нас – п’ять міліграмів на кубічний метр. У нас сьогодні вранці в середньому було від 1 до 0,2 по всьому місту» — розповідає начальниця лабораторії Харківського гідрометцентру Наталія Драч.

«Внаслідок спалювання листя виділяється чадний газ. Чадний газ є дуже агресивним газом і смертельно небезпечним. Для людини це проявляється в тому, що він поєднується з гемоглобіном крові та може викликати отруєння і задуху людини. Так зване кисневе голодування» — говорить завідувачка кафедри екологічної безпеки та освіти ХНУ імені В.Н. Каразіна Алла Некос.

За законом, випалювання листя карається штрафом від 170 грн для приватних осіб. Для посадовців — від 850 грн. Цього року за спалювання листя оштрафували півсотні людей, каже начальник відділу поводження з відходами Харківської екологічної інспекції Денис Фарафонов:

«Якщо десь у когось регулярно спалюють купу листя, людині важко дихати через це — вона може поскаржитися до інспекції. Тоді виїжджає інспектор і штрафує безпосередньо порушника».