Будинок, в якому мешкав харківський лікар Степан Сурукчі, почнуть відновлювати

18:00, 22 жов. 2019
 
Будинок, в якому мешкав харківський лікар Степан Сурукчі, почнуть відновлювати

В історичному будинку на вулиці Садовій, 7 розпочали підготовчі роботи. Минулого тижня у підприємстві «Житлобуд-2» повідомили, що планують його відреставрувати. Ця компанія має зводити багатоповерхівку поблизу садиби.

Краєзнавець Михайло Красиков каже, будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення. Його звели понад 120 років тому. На початку минулого століття тут мешкав лікар Степан Сурукчі.

«Сюди приходили пацієнти, а також збиралася харківська інтелігенція. Бував тут і Федір Шаляпін, якого Сурукчі просто врятував. Він відновив голос співакові, коли інші лікарі не могли допомогти», — розповідає Красиков.

За словами краєзнавця, за радянських часів тут був дитячий садок, після — районна бухгалтерія. Останні 10 років будівля закинута. 

Це фото опублікували на сторінці компанії у Facebook. Так садиба Сурукчі має виглядати після відновлення.

«Та картинка, яку побачили архітектори міста та представники нашої ініціативної групи «SaveKharkiv», вона викликає запитання. Там чомусь нема цієї прекрасної огорожі, але ж вона є невід’ємною частиною цього комплексу. Зараз ми хотіли б подивитися проєкт реставрації, почитати його і надати так звану громадську експертизу», — каже Красиков.

Відучора, 21 жовтня, у маєтку почали працювати будівельники. Як повідомила прес-секретарка «Житлобуду-2» Тетяна Поверенна, реставрація будинку Сурукчі та зведення багатоповерхівки є окремими проєктами. Державна архітектурно-будівельна інспекція зараз дозволила розпочати тільки підготовчі роботи в маєтку. Тепер мають узгодити проєкт реставрації на відповідність будівельним нормам. На його отримання може піти до 2 місяців.

«Зараз ми прибираємо сміття з території. Щодо майбутніх робіт, фасад змінюватися не буде. Його ми залишимо в первинному вигляді. Відновимо шпиль та ротонду ось цю чудову, яка згнила. Будемо використовувати, звісно, більш сучасні матеріали. Дерево скоріш за все замінимо на алюмінієві конструкції. Верхівка залишиться металевою. Остаточної візуалізації в мене ще немає», — говорить працівник «Житлобуду-2» В’ячеслав Акулов

Скрін: dabi.gov.ua

За словами Акулова, на відновлення маєтку необхідно щонайменше пів року. Згідно з відкритими даними замовником реставрації є товариство «Домир». Йому належать ці земельні ділянки. Серед засновників — Олександр Конюхов. Він вказаний керівником і на сайті компанії «Житлобуд-2». Скільки вартуватимуть роботи, чиїм коштом їх виконуватимуть та коли почнуть будувати багатоповерхівку — із цими питаннями ми зверталися до Конюхова. На дзвінки він не відповідає.