Справа про розтрату на реконструкції Малоданилівських очисних споруд: як виглядає будівництво

18:50, 29 жов. 2019
 
Справа про розтрату на реконструкції Малоданилівських очисних споруд: як виглядає будівництво

Інженер Олександр Адаменко показує обладнання Малоданилівських очисних споруд.

«Вода буде надходити ззовні трубами, потрапляти на решітки, після решток на ось цю пісколовку, де пісок випадатиме в осад і вода потрапить до цього фільтру».

За проєктом, станція матиме чотири ступені очищування: спочатку воду пропустять крізь фільтри, потім очистять за допомогою мікроорганізмів, знезаразять ультрафіолетом та відстоюватимуть у штучних ставках:

«Обертаючись, на цих дисках з’являється мікроплівка активного мулу, яка, власне кажучи й очищує стічну воду».

Реконструкція цих очисних триває сьомий рік. Нинішній підрядник працює з 2016. Проєкт попередніх будівельників довелося переробляти:

«Споруда виявилася, сам майданчик, закинутим та нікому не потрібним, він будувався, виявилося, що не було землі не було плану землевідведення, не було техумов електропостачання, не була реконструйована свердловина питної води», — каже Адаменко

Попередніх підрядників підозрюють у розкраданні державних коштів. За даними слідства, у 2014 підприємці закупили обладнання за завищеними цінами. Сума збитків — понад 18 млн грн. У службовій недбалості підозрюють і двох колишніх посадовців: ексзаступника голови обладміністрації та очільника одного з управлінь. Вони відповідали за виконання робіт, говорить прокурор області Олександр Фільчаков.

«Дана фірма повинна була придбати та поставити фільтраційне обладнання. Дане фільтраційне обладнання повинно було бути придбане в Норвегії. Надалі наприкінці 2014 року Департаментом на рахунок вказаної приватної фірми були перераховані кошти у сумі 10 млн 300 тис. гривень. Це сума на 7 млн 600 тис. перевищує фактичну вартість поставленого обладнання»

Вартість цієї реконструкції — 75 млн грн. Від початку робіт витратили 47 млн грн, цього року з бюджету області надали 19 млн грн. Наступного потрібно ще близько 17 млн грн, розповів телефоном директор обласного департаменту будівництва Сергій Жуков. Каже: яке обладнання закупили за завищеними цінами — не знає, тоді на цій посаді не працював

«У нас вилучена вся документація, що стосується цього кримінального провадження. Вона була вилучена по 2014 рік включно. Тобто, цей проєкт був тимчасово зупинений. Надалі фінансування почали надавати, роботи повільним темпом, але почали виконуватися. Ми по факту маємо обладнання, те, яке є на будівельному майданчику».

«Воно не в роботі, а перевірити його якість ми можемо тільки в роботі. це нормальне обладнання воно застосовується у мікрофільтрації часто», — говорить Адамов.

За словами Жукова, роботи мають завершити 2020 року. Працюватимуть на станції 15 людей в три зміни.