В НАБУ підтвердили затримання директора Гутянського лісгоспу (оновлено)

9:18, 31 жов. 2019
 
В НАБУ підтвердили затримання директора Гутянського лісгоспу (оновлено)

Керівник державного підприємства запропонував старшому детективу Національного бюро хабар — 100 тисяч доларів. Гроші під час затримання знайшли на сидінні автомобіля. Цю інформацію кореспондам Суспільного підтвердили у регіональному відділенні НАБУ.

Операцію детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП провели учора ввечері.

Директора лісгоспу з Харківщини вже доправили до Києва, розповів директор Харківського територіального управління НАБУ Юрій Кравченко.

«Неправомірна матеріальна вигода була підставою для закриття кримінального провадження за фактами розтрати майна державного підприємства, а також реалізації лісоматеріалів за заниженими цінами суб’єктам господарювання, які підконтрольні цій особі. Наразі ця особа затримана у порядку ст. 208 ККУ. Проводяться невідкладні слідчі дії, — говорить Кравченко. — Кримінальне провадження розслідувалось уже близько року за фактом зловживання і розтрати майна державного підприємства. Оскільки органом досудового розслідування являється головний підрозділ детективів і всі клопотання відповідно розглядаються вищим Антикорупційним судом, то дана особа знаходиться у місті Києві».

Прізвище кого саме затримали, Кравченко не називає. За його словами, попередня правова кваліфікація дій особи — пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі. За вчинення цього злочину передбачено покарання від 4 до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати відповідні посади.

Нагадаємо, першим про те, що директор Гутянського лісгоспу Віктор Сиса затриманий при спробі дати хабар детективу НАБУ написав увечері 30 жовтня у Facebook народний депутат Олексій Кучер. Він також виклав фото ймовірно з місця події.

Віктор Сиса — директор ДП «Гутянський лісгосп». 17 липня його прізвище лунало на нараді з питань боротьби з незаконною вирубкою за участі президента України у Харкові. Руслан Чагаровський, який очолює ДП «Жовтневий лісгосп», звинуватив Сису у незаконних рубках на Харківщині.

Самого Сиси на нараді не було. Зеленський зателефонував йому і запросив у Київ на засідання Нацради з питань антикорупційної політики. 18 липня Сиса виступив перед президентом. Він відкинув звинувачення і сказав, що за його керівництва лісгосп став більше заробляти. Зеленський у свою чергу пообіцяв звернутися до правоохоронців, щоб ті «штовхнули» кримінальні справи щодо порубок.

У серпні додому до Сиси прийшли з обшуком детективи НАБУ.

Фото: nabu.gov.ua