Вперше за рік у Харкові зареєстрували захворювання на дифтерію

16:48, 1 лис. 2019
 
Вперше за рік у Харкові зареєстрували захворювання на дифтерію

До терапевта 29-річна жінка звернулася зі скаргами на біль у горлі та високу температуру. Пацієнтці поставили попередній діагноз — ангіна. Потім відправили на додаткове обстеження. Результати показали, що у жінки — дифтерія мигдалин. Про це розповів головний лікар Обласної інфекційної лікарні Павло Нартов. Каже, діагноз поставили 31 жовтня.

«У жінки легка форма дифтерії. Лікуємо її антибіотиками. На це піде близько тижня. Зараз пацієнтка в задовільному стані. Після лікування ми зробимо два потворних аналізи. Якщо результати позитивні, відпустимо пацієнтку додому».

Епідеміологи обстежили 27 людей, з якими хвора могла контактувати вдома та на роботі, повідомляється на сайті «Центру громадського здоров’я». Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання. Воно передається повітряно-крапельним шляхом. Внаслідок ураження виділяються токсини, які блокують синтез білка в клітинах. Іноді це може призвести до смерті людини.

Першу вакцину від дифтерії дитина має отримати у 2 місяці. Потім роблять повторне щеплення. Дорослим, після 26-ти, ревакцинуватися потрібно раз на 10 років, каже Нартов.

«Хвора каже, що робила вакцинацію від дифтерії. Але у її крові не було достатньої кількості антитіл для захисту. На Харківщині це перший випадок захворювання на дифтерію за рік».

Цього року в Україні, окрім Харківської області, зареєстрували 10 випадків захворювання на дифтерію. Ще 10 людей є носіями хвороби, йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я. Випадки дифтерії зареєстрували у Закарпатській, Тернопільській області та Києві.

Зараз в Україні є 189 доз сироватки проти дифтерії, говорить гендиректор «Центру громадського здоров’я МОЗ України» Володимир Курпіта. За його словами, до кінця листопада згідно з програмою розвитку ООН мають додатково надійти 150 доз. Також ще 100 від посольства Індії.