Студенти-медики протестували проти збільшення строку інтернатури у 2020 році

18:24, 7 лис. 2019
 
Студенти-медики протестували проти збільшення строку інтернатури у 2020 році

Студенти-медики протестували проти збільшення строку інтернатури для всіх спеціальностей до 3 років. З вимогою відтермінувати таке нововведення на майдан Свободи сьогодні вийшли близько 40 людей.

Вийшли студенти Харківського національного медичного університету та Харківського національного университету імені В.Н. Каразіна. Із собою принесли плакати та звернення, яке склали на ім’я президента, прем’єра, міністрів охорони здоров’я та освіти України.

«Основний фактор це те, що вони хочуть це зробити це у 2020 році. Усе було б нормально, якщо б вони впроваджували це поетапно. Ми ж 6 років вчимося для чого? Щоб рятувати життя людей, а нас не чують. Ми не проти реформи. Навпаки, ми за реформу, але не в такому вигляді», — розповів організатор акції Дмитро Сало. 

«Із цією реформою буде дуже складно отримати омріяне місце, тобто ті бази, про які йдеться у законопроєкті — їх дуже мало, і не факт, що ми їх знайдемо і пройдемо туди. Мені, як бюджетнику, потрібно пройти три рокі інтернатури, три роки відпрацювати і потім ще три роки резидентури на нейрохірурга і весь цей час отримувати мінімалку. Може до 40 років я і зможу завести родину, дітей та собаку і не жити у квартирі, яку знімаю, але стільки років дуже важко жити на ті гроші, які вони планують нам платити», — сказав студент Євген Вареников. 

«Зараз студенти різних спеціальностей проходять інтернатуру від одного до трьох років. Проект наказу пропонує збільшити тривалість інтернатури до трьох років для всіх спеціальностей, крім загальної стоматології. Стоматологи проходитимуть інтернатуру один рік. Крім того, після інтернатури планується, що лікарі будуть проходити резидентуру, яка триватиме відповідно до складності спеціалізації. 

Кількість спеціальностей, за якими відбуватиметься набір до інтернатури, зменшено з 34 до 13. Експертна комісія МОЗ України визначила 13 загальних спеціальностей (акушерство і гінекологія, анестезіологія та інтенсивна терапія, внутрішні хвороби,загальна практика сімейна медицина, загальна стоматологія, медицина невідкладних станів, педіатрія, психіатрія, отоларингологія, офтальмологія, радіологічна онкологія та ядерна медицина, радіологія, хірургія), які стануть підготовчим етапом для подальшої вужчої спеціалізації. Наприклад, щоб стати нейрохірургом, студент повинен пройти інтернатуру за спеціальністю хірургія, а згодом резидентуру за спеціальністю нейрохірургія. 

Проходити інтернатуру випускник зможе лише в в тих закладах охорони здоров’я, які відповідатимуть вимогам до баз стажування (потужна матеріально-технічна база та достатній пацієнтопотік), затвердженим МОЗ України», — йдеться на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я. 

Такі ж акції сьогодні пройшли у Києві, Сумах, Запоріжжі, Івано-Франківську та Тернополі.