Справа про продаж асфальту: запобіжний захід посадовцю мерії мають обрати завтра (оновлено)

12:29, 21 лис. 2019
 
Справа про продаж асфальту: запобіжний захід посадовцю мерії мають обрати завтра (оновлено)

Запобіжний захід посадовцю мерії, підозрюваному у розтраті бюджетних коштів, оголосять завтра. Сьогодні суд заслухав позиції прокуратури та захисту. Йдеться про Ігоря Київського, заступника директора міського Департаменту будівництва та шляхового господарства.

За версією слідства, Київський продавав підконтрольним фірмам залишки асфальтової крихти від ремонту доріг. Їхня вартість була у 5 разів нижча за ринкову. Потім матеріал перепродавали. Ці угоди укладали протягом 2016-2018 років. Підозрюваний відповідає: ціни встановлювали експерти з державних Інститутів.

«Зворотні матеріали, якщо такі є, може придбати підрядна організація. На даних об’єктах це підприємство було підрядною організацією. Та погодилося вивести відходи з будівельного майданчика на майданчик собі, де надалі... Не знаю, що з ними робили. І за це ще заплатити кошти, за це сміття. Я себе винним не вважаю. Вважаю підозру — необґрунтованою», — каже Київський.

«Я вважаю, що мого підзахисного треба не карати, а преміювати. Місто Харків здобуло таку можливість продавати ці відходи підприємству та наповняти бюджет. і що ми бачимо? Що з’явились поліцейські, Служба безпеки України, прокуратура...», — говорить адвокатка у справі Юлія Плетньова.

Фірма, яка погодилась купляти залишки асфальту — «Паркінг+». На яку суму укладали угоди та скільки їх було — адвокатка Юлія Плетньова відповісти не може. Сам підозрюваний з журналістами не спілкується. У суді просив не вибирати запобіжний захід. Прокуратура ж хотіла тримання під вартою через ризик переховування підозрюваного від слідства, каже прокурор Роман Петренко.

«Є ризик того, що підозрюваний зможе надалі впливати на свідків у вказаному кримінальному провадженні з-поміж працівників департаменту, в якому Київський обіймає одну з керівних посад. Зможе знищити або спотворити речі, які на даний час ще не досліджені органом досудового розслідування, але мають суттєве значення».

Подробиці справи прокурор не коментує, посилаючись на таємницю слідства. Справу проти посадовця розслідують за статтею «розтрата та привласнення коштів в особливо великих розмірах». Це до 12 років колонії.

Директором та одним зі співвласників фірми «Паркінг+», яка купляла залишки асфальту, був Володимир Чумаков. Це директор Департаменту будівництва та шляхового господарства. У 2010 році Чумаков очолив міський департамент та покинув фірму «Паркінг+». Згідно з Єдиним реєстром юридичних осіб, у Чумакова було понад 5% статутного фонду фірми — це майже 2,5 мільйони гривень.