Пасажири скасованої приміської електрички домоглися повернення рейсів

18:45, 25 лис. 2019
 
Пасажири скасованої приміської електрички домоглися повернення рейсів

Компенсувати проїзд пільговиків у ранковій електричці «Лихачове-Харків» вимагає «Укрзалізниця» від міських рад Первомайського та Харкова. Потяг прибував на Південний вокзал о 05:00 ранку, ним люди діставалися на роботи.

Цей рейс на місяць скасовували — маршрут себе не окупав через пільговиків. Проїзд коштував 11 гривень. З 200 пасажирів сплачували 40, говорить перший заступник директора регіональної філії «Південна залізниця» Сергій Клименко.

«На електротягу, на зарплату працівникам, на амортизацію. Усі витрати, які ми маємо, складають близько 14 тисяч гривень. А прибуток — 150 грн-200 грн. Яка економіка може таке видержати? При тому, що місцева влада не замовляла цього рейсу».

Коли перший потяг скасували, люди стали користуватися іншим. Він приїжджає о 06:00. Через це люди почати запізнюватися на роботу, розповідає Ольга Белуха. Вона працює прибиральницею.

«Мені на роботі треба бути о 06:00 годині. Я приїжджаю о 07:00. Я на годину запізнююсь. Керівництво дуже не задоволене. Кажуть, якщо ви не встигаєте прибирати, звільняйтесь чи переходьте на іншу роботу».

З проханням повернути електричку звернулися працівники Харківської бісквітної фабрики. Написали лист до «Південної залізниці», каже Світлана Кравченко.

«Ми з електрички біжимо галопом. Попутками добираємось, якщо є. А там пересідаємо на маршрутку, тому що інакше на роботу доїхати просто не можна».

Лариса Харченко працює кондитеркою. Також почала запізнюватися на роботу.

«Часто-густо дають 6 вагонів. У них там повно-повнісінько людей. Люди стоять. Мало того, що у них попереду робочий день, їм треба буде бігати, — вони ще до Харкова годину стоять».

Клименко каже: до залізничників звернулося близько сотні пасажирів. Ранковий рейс минулого тижня відновили. Витрати на проїзд пільговиків повинні відшкодовувати Первомайська та Харківська міськради, між станціями яких курсує потяг. Угоди з залізницею протягом року вони не уклали.

«Якщо далі з нами місцеві органи влади не будуть укладати угоди на перевезення приміських пасажирів, електрички просто зупиняться», — каже Клименко.

Міський голова Первомайського Микола Бакшеєв пояснив: угоди з залізницею не укладають через відсутність коштів у міському бюджеті.

«Пільгу надала держава. А фінансування перенесла на місцеві бюджети. У нас бюджет не дозволяє собі такі розкоші, щоб ще фінансувати державні пільги. Воно перманентно потрапляє на розгляд бюджетної комісії при міській раді. Але щоразу депутати відмовляють у наданні згоди «Укрзалізниці» про ухвалення такої програми».

З питанням, чому Харків не укладає угоди з залізницею, кореспонденти Суспільного звернулися до речника міської ради Юрія Сидоренка. Він відповів, що такої інформації не має. Не відповідає на телефонні дзвінки й профільний заступник мера Євген Водовозов.