Затриманого за стрілянину в метро поліцейського лишили під вартою

18:34, 28 лис. 2019
 
Затриманого за стрілянину в метро поліцейського лишили під вартою

Капрала поліції, якого заарештували за стрілянину на станції метро «Наукова», лишили під вартою. Таке рішення сьогодні, 28 листопада, прийняв Харківський апеляційний суд. 

У залі суду підозрюваного немає. Поліцейський Андрій Кобцев зараз перебуває у слідчому ізоляторі. Два тижні тому чоловікові обрали запобіжний захід — 60 діб за ґратами. Його тримання під вартою оскаржує адвокатка Людмила Дробчак.

«Вважаю, що така ухвала має бути скасована із постановою нової ухвали, в якій я прошу застосувати щодо мого підзахисного домашній арешт з носінням засобу електронного контролю», — говорить Дробчак.

Все сталося 12 листопада, коли Кобцев був на нічному чергуванні. Близько 2 ранку викликав підмогу, начебто побачив сторонніх на зачиненій станції. За версією слідства, коли приїхали його колеги з поліції метрополітену, відкрив по них вогонь.

Стріляв підозрюваний з двох пістолетів — табельного бойового Макарова та особистого револьверу з гумовими кулями, говорить прокурор Михайло Жорняк

«Він напав на 3 працівниць, які були у поліцейській формі. Він знав, що вони є працівниками поліції його підрозділу та зробив у їхній бік 2-3 постріли».

Поранених не було. Кобцева згодом скрутили спецпризначенці. В нього вилучили кілька порожніх блістерів з-під кодеїновмісних ліків, які мають наркотичний ефект. Також при ньому був пакет з невстановленою речовиною. Захисниця Дробчак стверджує, що її клієнт був тверезий:

«Із зазначеними особами мій підзахисний знаходився у дружніх стосунках і умислу на позбавлення життя цих дівчат, враховуючи що в однієї з них є діти, мій підзахисний про це знав, в нього аж ніяк не було. Щодо пакетику з речовиною, схожою на наркотичну. Мій підзахисний знайшов цей пакет і мав намір здати його вранці рапортом, як це передбачено. Однак, не встиг», — розповідає Дробчак.

Прокуратура наполягає на триманні під вартою. За словами прокурора Жорняка, підозрюваний зможе впливати на свідків. Засідання триває майже годину, колегія ухвалює — поліцейський лишатиметься у СІЗО.

Що саме за речовина була у пакеті — експерти ще з’ясовують. Усі деталі перестрілки досі відновлюють, передивляються відео з камер спостереження.

«Плануємо проводити наркологічну та психіатричну експертизу. Ці відеозаписи надамо до експертів і вони вже будуть казати чи дійсно він перебував наркотичного та іншого сп’яніння та заборонених препаратів. Чи був він на той час осудний. Крім цього було виявлено пакетик з речовиною, схожою на наркотичну сіль. Триває експертиза», — говорить прокурор Жорняк.

Минулого засідання Кобцев відмовився пояснити чому стріляв у колег. Сьогодні його адвокатка пояснює: стріляв, бо не знав, що приїхали «свої».

«Він телефонував кілька разів і йому телефонували. Вони сказали, що їдуть, а чи приїхали, чи ні — пізніше ніхто не телефонував. Він не мав наміру влучити. Протягом останніх 5 років поліцейські проходили тестування. У мого підзахисного влучність під час стрільби — 100%», — каже Дробчак.

Справу розслідують за статтею «Посягання на життя працівника правоохоронного органу». 22-річному капралу може загрожувати довічне ув’язнення. За словами прокурора, зараз призначатимуть експертизи та будуть проводити слідчі експерименти.