Взяли гроші і зникли: поліція відкрила справу за фактом шахрайства з боку брокерів

22:42, 8 лют. 2019
 
Взяли гроші і зникли: поліція відкрила справу за фактом шахрайства з боку брокерів

Гроші брокерам віддали, а документів не отримали. Не менше 90 заяв надійшло до поліції від власників автомобілів з єврономерами. Водії звернулися до приватної фірми, щоб розмитнити машини, але послуги не отримали й залишилися без грошей. 

Харків’янин Євген Бойко — один з тих, хто звернувся до приватної фірми. Гроші він віддав брокеру 10 січня. 

«Ми порахували суму, сказали, 250 євро треба віддати за купчу та виписку, окрему за розмитнення ще треба віддати 1800 доларів. Я привіз гроші», — згадує Євген. 

Документів водій не отримав і досі. 8 лютого прийшов до райвідділку поліції писати заяву. Про те, що брокери зникли, дізнався від інших власників машин з єврономерами.  

«Вони вже знали, що сталося, вони перебували там, в офісі, на Шевченка, 54. Все було розкидано. Коли я приїхав, знайшов свої документи — купчу та виписку. Все. Моя машина ніяк не проплачена, нічого і розмитнювати я її вже не збираюся», — каже водій. 

Увесь день власники автомобілів прямують до райвідділку. Для складання заяв поліцейські надали їм окрему кімнату.  

Ігор Чирський свою Audi купив у грудні за 3000 доларів. Стільки ж брокерам віддав готівкою, за розмитнення — разом із авто. Машину так і не повернули. 

«Обіцяли розмитнити там протягом 10-15 днів, але затягували строки, казали, то не вистачає якогось паперу, то ще чогось. Казали, приносьте n-ну суму грошей, і ми все робимо «під ключ». Вони забрали її, сказали, на митницю», — каже Чирський. 

В офісі брокерів зачинено. На дверях об’ява з номерами телефонів. На дзвінки ніхто не відповідає.  

 — Ти що там, закрився? Ні, змінили (замки), не працює.

Олександр Шайдеров — власник приміщення. Офіс підприємцям здавав близько року. 

«Ніяких проблем, тобто повноцінно сплачував за світло, за газ», — каже Шайдеров. 

Тепер орендодавець розриватиме договір.   

Розмитнити без брокера авто не можна. Для цього потрібен доступ до ліцензованих програм. Гроші за розмитнення сплачувати має власник авто особисто, розповідає митний брокер Арсен Малоян.

«Що таке митні платежі? Це гроші які йдуть у держбюджет, і, відповідно, вони мають сплачуватися на рахунки ДФС в тому регіоні, де проходить митне оформлення. Не на руки митному брокеру, не на рахунок фізичної чи юрособи. Вони мають йти на розрахунковий рахунок. Якщо людина пропонує вам заплатити їх готівкою, то це, скоріше за все, аферист», — розповідає Малоян. 

Заступник начальника митного посту «Харків-Центральний» Сергій Таранчук пояснює, як перевірити брокера.  

«Для того, щоб перевірити чи є ця особа митним брокером, громадянину треба зайти на сайт ДФС і у відповідному реєстрі перевірити наявність цього брокера в реєстрі. Наявність його в цьому реєстрі засвідчує надання ДФС дозволу на проведення митно-брокерської діяльності», — розповідає Таранчук. 

Директор фірми, на яку скаржаться водії, протягом дня на дзвінки не відповідав. У поліції за добу зареєстрували близько 90 заяв від клієнтів фірми, говорить інспекторка Яна Кулькіна

«Зі слів заявників, вони давали брокерам на руки суми від 28 тисяч гривень і більше на розтаможку автомобілів. Київським відділом поліції відкрито провадження за статтею «шахрайство», — каже вона. 

Якщо винних знайдуть і їхню провину доведуть, їм може загрожувати покарання від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.