Спочатку рубають, наступного дня телефонують до поліції — Сокуренко про вирубку на Харківщині

18:09, 30 лип. 2019
 
Спочатку рубають, наступного дня телефонують до поліції — Сокуренко про вирубку на Харківщині

Збитки від вирубки лісів на Харківщині, за даними поліції, становлять 19 тисяч гривень. Про це у коментарі кореспондентам UA: Харків сьогодні сказав начальник Головного управління Нацполіції у Харківській області Валерій Сокуренко, відповідаючи на питання щодо розслідування фактів вирубки на території лісгоспів в Харківській області.

«У нас був президент, який надав цьому політичну оцінку. Він проти, щоб цей ліс вирубували. Він за те, щоб лісники садили ліс і охороняли. Я думаю, цей меседж почули всі. Щодо законодавства: щоб відкрити кримінальне провадження, необхідні були мільйони збитків. Сьогодні це 19 тисяч гривень, це невелика сума. Методикою рахунків цих збитків повинні займатись екологи. Не можуть поліцейські це зробити самостійно», — сказав Сокуренко.

На його думку, питання збереження лісів «залежить від начальників лісгоспів».

«От кажуть, «чорні». Я не знаю, які вони «чорні»... Не буває у лісі нічого без лісників. В мене таке враження, що спочатку вони рубають цей ліс, а наступного дня телефонують до поліції і кажуть, що ділянку вирубали», — прокоментував Сокуренко.

Після наради з питань боротьби з незаконною вирубкою лісу за участі президента України Володимира Зеленського на Харківщині 17 липня представники силових структур Харківської області створили робочу групу, каже начальник поліції.

«Визначили керівника робочої групи — це перший заступник прокурора області Артем Степанов. Вона розпочала свою роботу. Все, що рухається, ми все зупиняємо. Відправляємо до райвідділу і відкриваємо кримінальні провадження», — сказав начальник облуправління поліції.  

Коментуючи заяви директора ДП «Жовтневий лісгосп» Руслана Чагаровського, який звітував перед президентом і проти якого два роки тому порушили кримінальну справу за статтею «Розкрадання», Сокуренко сказав:

«Не такий він насправді і пушистий. Довго працює в цій галузі. Я думаю, що і суд, і решта повинні визначати, хто прав, а хто ні».

Руслан Чагаровський заявляє: його намагаються усунути з посади через боротьбу з «лісовою мафією». Сьогодні вранці він планував дати прес-конференцію у приміщенні агентства «Інтерфакс-Україна» у Києві. Але перед початком заходу надійшло повідомлення про замінування будівлі, і конференцію скасували.

У коментарі UA: Харків телефоном Чагаровський сказав, що збитки від незаконної вирубки лісів на Харківщині значно перевищують цифри, наведені поліцією. Тільки на території Жовтневого лісгоспу, за його словами, збитки можуть сягати 100 млн гривень.

«Після того, як я вийшов на роботу з вимушеної відпустки по догляду за дитиною, я почав проводити ревізію, і спочатку виявив збитки на 62 мільйони. На сьогодні — це близько 100 мільйонів. Питання в тому, щоб я не проводив ревізії та не показував об’єми розкрадання на прикладі одного лісгоспу. Тому мене і хочуть звільнити з роботи», — каже Чагаровський.

За його cловами, Державне агентство лісових ресурсів України надіслало до Кабміну подання на розірвання контракту, термін якого спливає за два місяці, а відзавтра на території Жовтневого лісгоспу проводитимуть аудит.

У Державному агентстві лісових ресурсів намір розірвати контракт із Чагаровським підтвердили. Підстава: грубе порушення, що завдало збитків підприємству. У відомстві свої підрахунки — там стверджують, що внаслідок дій керівництва Жовтневого лісгоспу у 2017-2018 рр. держава понесла збитки на загальну суму 9,58 млн грн.

«Контрактом чітко передбачено, що зобов’язання зберігати ліси покладено на директора підприємства. Це жодним чином не політично вмотивована ситуація і не тиск. Це виключно правовідносини між органом управління і керівником підприємства, який допустив значні порушення, що потягли наслідки для підприємства у вигляді збитків. Директор не забезпечив збереження лісів, що спричинило незаконні рубки», — прокоментував начальник юридичного відділу Держлісагентства Віталій Дудка.

За його словами, розірвати контракт з Чагаровським планували ще минулого року одразу після виявлення порушень, однак процедуру не розпочали через те, що директор пішов у відпустку. Крім того, за даними Держлісагентства, звільнення Чагаровського не погодила Харківська райдержадміністрація.  

«Тоді Держлісагентство звернулося за погодженням до Уряду. Це передбачено відповідним нормативно-правовим актом. Як тільки ми отримаємо відповідь, Держлісагентство буде приймати рішення щодо цього питання», — сказав Дудка.