Харківські археологи знайшли скіфське золото на Полтавщині

19:08, 12 сер. 2019
 
Харківські археологи знайшли скіфське золото на Полтавщині

У Більському городищі археологи з Харкова знайшли скіфське золото. Намисто та золотий убір знайшли у жіночому похованні, розповіла кореспондентам Суспільного керівниця експедиції Ірина Шрамко. Зараз артефакти охороняє поліція.

«Знайдено посуд, глиняне прясельце для веретена, браслети наручні, буси, бронзове люстерко, меч-акінак, спис і кінська упряж. Знахідки відвезуть до Харкова на реставрацію та в університет імені Каразіна. Там їх вивчатимуть», — розповіла керівниця експедиції Ірина Шрамко.

Шукати поховання археологи Каразінського університету почали минулого понеділка, 5 серпня. 

«Чому саме це місце? Ми його обрали, бо тут найменший насип на полі. Досліджуємо невеликі кургани, бо через пару років вони будуть зруйновані оранкою і їх не буде видно», — каже археолог Станіслав Задніков.

У часи, коли у цьому місці жили скіфи, тут було місто Гелон, каже директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост. Він каже: знайдені тут артефакти датуються шостим століттям до нашої ери.

«По золоту можу сказати, що це жіноча прикраса. Коли витягнемо, можна буде детально говорити. Але там є пронизки, бляшки. Схожі артефакти знаходили на Більському городищі в 2013-му. Вони штамповані всі. А щодо інших, зможемо говрити вже завтра, коли витягнемо все», — розповів Корост.

Розкопки у Більському городищі археологи планують завершити завтра. Знайдені артефакти привезуть до Харкова. В університеті Каразіна їх покажуть у листопаді цього року. Потім — повернуть до Полтави. 

Більське городище VІІІ–ІІІ ст. до н. е. є пам’яткою археології. З 2005 року тут утворена комунальна установа «Історико-культурний заповідник «Більськ» Полтавської обласної ради.

Нагадаємо, 2017-ого ця ж група археологів знайшла поховання із золотими амфорами та прикрасами на Більському городищі.