Бджолиний хліб та 50 сортів меду: у Харкові запрацював Медовий ярмарок

20:15, 12 сер. 2019
 
Бджолиний хліб та 50 сортів меду: у Харкові запрацював Медовий ярмарок

Медовий ярмарок запрацював на майданчику біля театру опери та балету. Тут зібралися бджолярі з Харківщини, Кіровоградщини та Луганщини. 

Віктор Стороженко на ярмарок приїхав з селища Великий Бурлук. Розповідає: пасіку тримає понад 30 років: 

«Беруть акацію, лісовий добре беруть, ґлід з різнотрав’ям, квітковий мед. Пилок, який занесли в стільники, називається перга — бджолиний хліб. Якщо їстимете пергу, будете вічно молодим. Коштує 80 гривень 100 грамів».

На ярмарку — 50 сортів меду, каже один з організаторів Віктор Коваль:

«Також є медовий квас, прополіс, настоянки. Лікувальний віск, стільниковий мед. Можна сказати  — аптека з вулика. Обов’язково потрібно скоштувати мед питний. Така медовуха робиться внаслідок натурального бродіння. У стародавні часи таку пили наші пращури — козаки».

Ціну на вироби бджолярі встановлюють самі. Найдешевший мед — з донника, вартує близько 120 гривень за літр, найдорожчий — з акації. Його ціна сягає 200 гривень за літр.

«Скільки ярмарок існує — стільки я і ходжу. Але раніше він був більший та проводили його на майдані Свободи. Куштувала і вже купила липовий мед. Ще хотіла деякі купити, але вибір менший», — розповідає харків’янка Ірина Юліанова.

Цей ярмарок у Харкові проводять десятий рік поспіль, каже співорганізаторка Людмила Каткова:

«Усі на нього чекали. Люди приходять із великим задоволенням, купують. Багато покупців мають вже «власних», можна сказати, бджолярів, до яких вони ходять щороку та впевнено купують мед ».

За словами організаторів, працюватиме ярмарок до 25 серпня.