Більше 2000 мертвих риб знайшли у водосховищі на річці Уди

18:41, 13 сер. 2019
 
Більше 2000 мертвих риб знайшли у водосховищі на річці Уди

Сергій Шапаренко, представник екологічної групи «Печеніги», показує мертву рибу у річці Уди. Це ділянка поблизу «Пташиного ринку».

«Найбільше страждає від задухи, від падіння кисню, риба дрібна. Чим менше рибка, тим більше вона вразлива до цього. Тут вода стояча абсолютна. Немає ніякої течії. Води тут небагато. Тому що нічим тут не підпитується. Відбувається процеси гниття, після чого падає рівень кисню у водоймі. І це рибам, іншим живим організмам, переносити або важко, або взагалі неможливо. Відбувається так звані замори або задухи у водоймах».

Шапаренко каже, рівень води в річках у серпні — низький.

«Струмок, який ледве можна помітити. Або просочується у якісь щілини у дамбі, або взагалі виходить з під землі».

Серед мертвих риб: плотва, карась та раки.

«Але раки краще переносять падіння кисню, ніж риби. І це говорить про те, що декілька днів тому, тиждень тому, ситуація тут була гірше».

Леонід Попов рибалить на річці. Каже, мертву рибу помітив зо три тижні тому.

«Вода почала тут падати. Тут впала і почався мор риби. Оце такий мор риби був тут 25-30 років тому — було таке точно. А потім тут ні разу не було такого замору риб».

«Починаючи з Золочева, річка Уди протікає-протікає, попадає у Рогозівське водосховище — ось воно — з якого йде самотіком і пішло-пішло. І ось отут у нас сталася задуха».

Олександр Титечко — начальник відділу іхтіології в обласному Держагентстві рибного господарства. Говорить, фахівці нарахували понад дві тисячі мертвих риб у річці.

«Плітка — 507 екземпляр. Краснопірка — 603 екземпляри. Карась сріблястий — 107 екземпляр».

«Відбувається не тільки на території в Харківській області, а й по всій Україні. Два види заморів риби. Це зимовий замор, коли риба гине вже під льодом. І літні замори, коли відбувається бурхливе цвітіння синьо-зелених водоростів, тобто вони інтенсивно поглинають кисень. І він різко падає і тому рибі його не вистачає», — каже Титечко.

Титечко говорить: що стало причиною мору та чи були скиди шкідливих речовин у річку — це визначить експертиза. Фахівці направили запити до екоінспекції, Держпродспоживслужби. Результати чекають наступного тижня.