Міськрада через суд вимагатиме обмежити проведення KharkivPride та ще 8 акцій

17:59, 5 вер. 2019
 
Міськрада через суд вимагатиме обмежити проведення KharkivPride та ще 8 акцій

Засідання погоджувальної комісії міської ради. Тут розглядатимуть проведення 9 акцій, які заплановані на наступну неділю. У залі — представники громадських організацій, поліції, та мерії.

Першими про захід повідомили організатори KharkivPride. Цього тижня надійшли ще 8 заявок. Їх подали громадські організації «Традиція і порядок», «Права молодь», «Правий сектор», «Орден». Це мітинг під назвою «Свобода – наша справа», марші за демократію, екологію, збереження сімейних цінностей, хресна хода та молебень.

«Сімейні традиції цінності в Україні на даний час знаходяться під загрозою, під впливом засобів масової інформації», — говорить Володимир Соболевський, представник «Правого сектору».

Петицію з вимогою заборонити KharkivPride зареєстрували три тижні тому. Звернення підписали майже 6000 людей. У відповіді на звернення міський голова Геннадій Кернес сказав — скасувати марш проситиме через суд. Причини заборони на комісії озвучує очільник Департаменту інфраструктури Сергій Дульфан.

«Я вважаю, що проїжджою частиною взагалі ніякої ходи не може бути.Тим більше, що це буде пов’язано з додатковими витратами комунальних підприємств. Треба буде вивозити огородження, треба буде водоналивні баки виводити. Я не розумію, чому місто має за це платити?»

Посадовці просять організаторів змінити дати акцій та не йти маршем вулицею Сумської. Ті відмовляються. Комісія вирішує — скасувати заходи вимагатимуть через суд. На KharkivPride зареєстровано майже 700 людей, каже організаторкка Анна Шаригіна.

«Готові до діалогу й узгодження маршрутів таким чином, щоб у місті було безпечно і всі могли висловити свою позицію. У межах здорового глузду в центрі міста ми готові розглянути зміну маршруту».

«Один з наших заходів має назву "Свобода — наша справа". Тоді у мене питання, чому ми маємо скасовувати наш захід на поталу іншим. Тобто у когось свобода ширше за мою або за людей, які прийдуть?» — говорить представник ГО «Традиція і порядок» Семен Соха.

Начальник Управління превентивної діяльності Сергій Бірбасов каже: до комісії мали інформацію тільки про проведення KharkivPride.

«Нам необхідно провести огляд всього маршруту пересування. Тобто буде залучено значно більшу кількість особового складу».

Позовні заяви з вимогою скасувати заходи юристи мерії передадуть до суду.