Учні школи №1 та №4 Первомайського продовжать навчання в інших школах міста — Бакшеєв

19:25, 11 вер. 2019
 
Учні школи №1 та №4 Первомайського продовжать навчання в інших школах міста — Бакшеєв

Про це кореспондентам Суспільного розповів міський голова Микола Бакшеєв. Учні продовжать навчання, тому що міськрада оскаржуватиме сьогоднішнє рішення суду. Ним скасували реорганізацію навчального процесу в Первомайській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 та №4.

«Частину наших дітей, це 4-11 клас, перевели до школи №7. Нам зробили гірше, а ще знов потрібно здавати гроші на утримання школи», — розповідає мати чотирикласниці Марина Кравченко. 

До Харківського окружного адмінсуду вона приїхала з Первомайського. Два місця тому депутати міста віришили реорганізувати там дві школи. Їх закрили, учнів перевели до інших навчальних закладів. Директори шкіл звернулися до суду.

«В ЗОШ №7 є проблеми з покрівлею, яка протікає, вікна старі, під час дощу вода проникає всередині приміщення. Враховуючи, що рішення прийнято відповідачем без урахування думки жителів міста, прошу визнати бездіяльність Первомайської міськради, яка полягає в недотриманні обовязків оприлюднення проекту рішення відповідно до строків, та скасувати рішення первомайської міськради про реорганізацію загально-освітніх закладів», — каже адвокат позивачів Володимир Михайлов.

- Чи можно вирішити суперечку шляхом примирення? Позивач? 

- Вважаю, що ні.

- Відповідач?

- Вважаю, що ні.

«Ваша честь, відповідач не визнає позивні вимоги. Це компетенція сільских, селищних, міських рад щодо реорганізації або ліквідації навчальних закладів комунальної форми власності, яка здійснюється за рішенням місцевої ради», —  говорить представник Первомайської міської ради Сергій Волдорніст.

- Бачите, питань соціальних багато. В тому числі говорять, що потребують ремонту ті школи, до яких приєднали ті школи. Можливо, ці питання можна було б вирішити саме в такому руслі?, запитує суддя. 

Про необхідність закрити школи №1 та №4 мер Первомайського Микола Бакшеєв заявив торік. Пояснив, що це допоможе заощадити гроші міського бюджету. Цьогоріч у червні депутати підтримали пропозицію. Тоді батьки та діти вийшли на пікет.

«Ми приходили і нам була конкретна відповідь «так вирішено». Батьки в шоці від того, що зараз відбувається», — каже Марина Кравченко.

«На території міста Первомайський на сьогоднішній день функціонує 7 шкіл. Вони, фактично, загружені лише на 50%. Ми хочемо зекономити грошові кошти, які є на сьогоднішній день і відправити ці кошти на ремонт, наприклад, інших шкіл», — пояснює Первомайський.

Засідання у справі тривав три години. Суддя, вийшовши з нарадчої, оголосив: «Скасувати рішення громадської міської ради від 25 червня про реорганізацію, шляхом приєднання ЗОШ № 4 до Первомайської ЗОШ №7. В задоволенні інших позивних вимог — відмовити».

Такий самий позов надійшов до суду від працівників ЗОШ №1.

«Суддя нам запропонував, так як матеріали справи в нас такі ж, як і в четвертій школі. Щоб не затягувати, він запропонував нам написати заяву і рішення суду нам надішлють на пошту. Гадаю, рішення буде аналогічним», — говорить представник батьківського комітету Юрій Шевченко.

Що це означатиме для учнів та шкіл, кореспонденти Суспільного запитали в Миколи Бакшеєва. За його словами, міськрада чекає на повний текст ухвали.

«Ми зараз не розуміємо, чому ухвалено саме таке рішення. Діти навчатимуться в тих школах, в яких зараз навчаються. Рішення, яке сьогодні було ухвалено, набуде чинності тільки після полної процедури оскарження», — відповів Бакшеєв.

На оскарження у сторін є 10 днів.