Договори на надання послуг КП «Харківводоканалу» потрібно укласти до 1 травня 2020 року

18:36, 10 жов. 2019
 
Договори на надання послуг КП «Харківводоканалу» потрібно укласти до 1 травня 2020 року

 Про це розповів начальник абонентної служби Сергій Рязанцев. Такі угоди — обов’язкові за новим законом про комунальні послуги. 



Алла Котляр чекає у черзі біля мобільної каси «Водоканалу» на вулиці Гагаріна. Каже — сюди прийшла укласти договір з комунальниками:

«Принесла паспорт, код і договір, що укладений ще в 2014-році. От зараз буду з’ясовувати чи дійсний він. І або продовжити або новий відкрити», — говорить місцева мешканка Алла Котляр.

Такі договори на постачання послуг — тепер обов’язкові за законом «Про житлово-комунальні послуги». Укласти угоди треба до 1 травня наступного року, каже начальник абонентної служби КП «Харківводоканал» Сергій Рязанцев:

«На сьогоднішній день не може бути не договірних відносин між споживачами послуги та КП «Харківводоканал». Всі без виключення повинні укласти у найкоротші терміни всі договори»

Тим, хто має борги перед комунальниками, нараховуватимуть пеню, каже начальник абонентної служби підприємства Сергій Рязанцев:

«0,01% після 1 травня 2020 року або після того, як дім буде переведено на нову форму договорів. Всі, хто не уклали договори будуть автоматично переведені на договір без обслуговування внутрішньобудинкових систем, і тому ця ноша ляже безпосередньо на їхні плечі»

За його словами, зараз плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання рахується у квартплату. Після укладення угоди — гроші сплачуватимуть водоканалу. Це близько 30 гривень на місяць. Якщо в договір не включати — за водогони в будинках відповідатимуть споживачі. Тих, хто не уклав угоду — від водопостачання не відімкнуть, говорить юрист Роман Чумак:

«Якщо людина не укладає такий договір — це не означає, що будуть припинені постачання будь-яких послуг. Людина буде отримувати й далі такий рахунок на сплату послуг. Власне, буде користуватися повним об’ємом послуг, але без відповідного укладеного договору».

Угоди з комунальниками можна підписувати в абонентських відділах в районах або таких мобільних касах. Вони працюють раз на 2 тижні, розповідає начальниця абонентського відділу Ольга Остапович:

«При собі споживачам для укладення договору необхідно мати паспорт, ідентифікаційний номер та документи на житлове приміщення. В тому числі і технічний паспорт».

У Харкові договори уклали понад 2000 користувачів.