Засуджені, студенти й незрячі: понад 200 людей разом написали Радіодиктант національної єдности

18:58, 8 лис. 2019
 
Засуджені, студенти й незрячі: понад 200 людей разом написали Радіодиктант національної єдности

«Від бересту – до "цифри"» – така назва цьогорічного Радіодиктанту національної єдности. Акція, присвячена дню української писемності та мови, відбувається на всій території України 19-й рік поспіль. У Харкові понад 200 людей зібралися у Великій Хімічній аудиторії університету Каразіна.

Текст диктанту зачитує сам автор — Олександр Авраменко, доцент Київського університету імені Грінченка. До аудиторії його транслює Суспільний мовник. Диктант пишуть студенти, викладачі університету. Прийшли й працівники та клієнти «Центру пробації». Ця установа займається соціалізацією засуджених:

«Мова єднає націю, а пробація єднає правопорушників із громадою. Мені важливо донести до громади, що особи, які колись порушили закон, вони такі ж члени громади, як і усі інші. Тому ми присутні у цій аудиторії всі разом», — каже Марина Гричанюкначальниця «Центру пробації» в Харківській області.

Пишуть диктант також люди, що не чують і мають порушення зору. Сергій Діденко, учень 11 класу спеціальної школи імені Короленка, пише диктант вдруге. Каже, цього року писати було простіше:

«Цього року було не зашвидко, але все-таки ви самі чули, що були проблеми з самим радіо. Написати вдалося, бо диктант цього року був, напевно, легший, ніж тому. Але оці норми нового правопису мені не дуже подобаються».

Юрій Кохан, заступник декана філологічного факультету, показує, які мовні пастки траплялися у цьогорічному диктанті:  

«Як Олександр Авраменко й обіцяв, тут є моменти пов’язані з правописом нових слів: "пів століття" – написання окремо, "вебкамера", те що раніше писали через дефіс, тепер пишемо одним словом. І третій момент — "єдностИ". Але це поки що можливі варіанти».

Велика Хімічна аудиторія університету імені В.Н. Каразіна — один з майданчиків, де сьогодні писали радіодиктант. До акції також долучилися в Харківському університеті радіоелектроніки, у політехнічному університеті, в університеті повітряних сил і у школах міста.