Повернення проспекту імені Жукова: проект рішення

17:33, 18 чер. 2019
 
Повернення проспекту імені Жукова: проект рішення

Депутатам Харківської міської ради на сесії у середу, 19 червня, запропонують повернути попередню назву проспекту Григоренка — пр. Маршала Жукова.

Фрагменти проекту рішення під назвою «Про розгляд електронної петиції» опублікував депутат Харківської міськради Ігор Черняк. Він зазначив, що у тексті рішення слово «перейменування» не вживається, йдеться саме про повернення попередньої назви. 

Проект складається з шести пунктів.

Депутатам пропонується підтримати електронну петицію №4563 «Верните харьковчанам историю!» та повернути проспекту:

«попередню історичну назву, яка діяла з 14.02.1990 по 17.05.2016, — пр. Маршала Жукова, так як життя і діяльність Жукова Г. К. пов’язані зі спротивом та вигнанням нацистських окупантів з України, а також визволенням міста Харкова у часи Другої світової війни 1939-1945 рр.».

Цим же рішенням пропонується увічнити ім’я Петра Григоренка у назві вулиці, що пролягає від Римарської до Клочківської, та внести відповідні зміни до Реєстру назв урбанонімів.  

Електронну петицію «Верните харьковчанам историю!», зареєстровану 8 травня громадянином на ім’я Ігор Клименко, публічно підтримав Харківський міський голова Геннадій Кернес. Приблизно за добу звернення назбирало 5587 підписів.

Міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища рекомендувала внести ініціативу на розгляд чергової сесії міської ради.

У порядку денному чергової сесії, запланованої на 10:00 19 червня, питання «Про розгляд електронної петиції» — під №73. Всього у порядку денному 75 питань включно з «Різне».

Сергій Рябенко, юрист Українського інституту національної пам’яті, який опікується процесом декомунізації в Україні, назвав ініціативу щодо повернення імені Жукова на мапу Харкова незаконною.