Депутат міськради та нардеп скаржаться на рішення міськради повернути проспект Жукова

19:22, 20 чер. 2019
 
Депутат міськради та нардеп скаржаться на рішення міськради повернути проспект Жукова

Із позовом до Харківського окружного адміністративного суду звернувся Дмитро Ципліцький, який є представником народного депутата України Андрія Білецького. Позов до суду Ципліцький подав близько 14:00. За словами представника нардепа, рішення міськради вони вважають незаконним. Третьою стороною до позову вони з Білецьким вказали Український інститут національної пам`яті. 
 
 
«Позов стосується визнання незаконним та скасування рішення Харківської міської ради. Повернення, як зазначили депутати, проспекту у місті Харкові, у вільному українському місті, ім`я ката українського народу є недопустимим і з морально-етичної точки зору, і з точки зору закону», — сказав Дмитро Ципліцький.  
 
 
Щодо рішення міської ради про перейменування проспекту із заявою до поліції звернувся депутат міської ради Ігор Черняк. На його думку, це є порушенням закону з боку депутатів, мера міста Геннадія Кернеса та секретаря міськради Олександра Новака. Провадження Черняк просив відкрити за статтею «Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів». 
 
 
Слідчі обрали для справи іншу кваліфікацію — «Зловживання владою або службовим становищем». Чому, речниця Шевченківського відділу поліції Інеса Снитко пояснила так: 

«Людина може зазначити статтю, за якою вона звертається. Може не зазначити, але слідчий вже на свій розсуд вносить ці данні до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Є певні критерії, по яким обирається стаття. Пересічний громадянин або навіть депутат не завжди може знати, склад якого правопорушення є саме в цих діях», — говорить Снитко. 

Ігор Черняк повідомив кореспондентам UA: Харків, що офіційної відповіді від поліції на свою заяву ще не отримував.
 
Нагадаємо, про те, щоб повернути проспекту Петра Григоренка ім’я маршала Жукова депутати міської ради голосували у середу на сесії міськради. Питання про перейменування розглядали під назвою «Про розгляд електронної петиції». Її на сайті міської ради зареєстрували 8 травня. Менш ніж за добу вона набрала необхідну кількість підписів. Звернення публічно підтримав міський голова Геннадій Кернес. Через набрання необхідної кількості пообіцяв розглянути питання про перейменування проспекту на сесії. У середу рішення підтримали 59 депутатів. Проти проголосували 13.