У Харкові відкрили меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку

14:46, 4 лис. 2019
 
У Харкові відкрили меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку

Інформація про відкриття дошки з’явилась сьогодні на сайті Харківської обласної ради. Її кореспондентам Суспільного підтвердив речник облради Володимир Дягілев. За його словами, меморіальну дошку Юрію Шрамку відкрили у п’ятницю, 1-го листопада. Її встановили на будинку на вулиці Свободи, 8.

Про намір встановити дошку міськрада заявила наприкінці серпня. Тоді ж преставниця Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова повідомила, що звертатимуться до мерії із вимогою не встановлювати дошку, тому що вона суперечить Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів». Якими будуть подальші дії УІНП, чи звертатимуться її представники до суду, Марія Тахтаулова поки не знає.

У серпні секретар міської топонімічної комісії Олексій Хорошковатий повідомляв, що дошку встановлять не раніше травня наступного року. «В нас є обмеження щодо року після смерті. Юрій Меркурійович пішов з життя 2 травня цього року», — пояснив Хорошковатий.

Згідно з інформацією на сайті міськради, Юрій Шрамко — почесний громадянин міста Харкова та Харківської області. На вулиці Свободи, 8  він жив з 2001 по 2009 роки. Шрамко — голова правління ПАТ «Реал Банк», генерал-майор, колишній начальник Управління КДБ УРСР по Харківській області, нагороджений орденами Червоної Зірки, Трудового Червоного Прапора. З 1980 до 1987 року працював на посаді начальника обласного управління Комітету державної безпеки; з 1993 року — заступником голови правління, з 1994 року — головою правління Відкритого акціонерного товариства «Реал Банк» — одного з перших комерційних банків України, заснованого в Харкові 30 листопада 1990 року.