Суд обрав запобіжний захід підозрюваному у справі про продаж асфальту

11:38, 22 лис. 2019
 
Суд обрав запобіжний захід підозрюваному у справі про продаж асфальту

Посадовцю, підозрюваному у справі про продаж асфальту за заниженими цінами, суд визначив заставу у 602 тисячі гривень. Таке рішення сьогодні зачитав суддя Олександр Шестак. На час слідства протягом двох місяців він має не залишати місце проживання чи перебування, здати паспорти та носити електронний браслет.

Підозрюваний у справі — Ігор Київський, заступника директора міського Департаменту будівництва та шляхового господарства. Прокуратура вимагала для нього тримання під вартою через ризик переховування від слідства. За словами прокурора Романа Петренка, вони оскаржуватимуть це рішення суду:

«У прокуратури є єдина послідовна та принципова позиція і вказане рішення суду безумовно буде оскаржено у встановленому законом порядку у Харківському апеляційному суді», — сказав Петренко. 

Адвокатка підозрюваного Юлія Плєтньова розповіла, що заставу внесуть, але теж подаватимуть апеляцію на такий запобіжний захід:

«Ми вважаємо, що у суді прокурор не довів ані обґрунтування підозр, ані ризики, що були вказані у клопотанні: що мій підзахисний буде переховуватися чи впливати на свідків. Ми будемо подавати апеляцію на рішення суду про обрання запобіжного заходу у вигляді застави. Ми вважаємо, що через таке нульове кримінальне провадження, яке будь-який студент юракадемії може розбити, і через відсутність доказів та недоведеність позиції прокурора, рішення було винесено незаконно. І ми будемо подавати апеляцію на незаконне рішення суду, оскільки вважаємо, що жодний запобіжний захід не мав бути визначений моєму підзахисному». 

За версією слідства, департамент, у якому працює Київський, продавав підконтрольним фірмам залишки асфальтової крихти від ремонту доріг. Їхня вартість була у 5 разів нижча за ринкову. Потім матеріал перепродавали вже за ринковими цінами. Угоди укладалися протягом 2016-2018 років. Загальна сума збитків понад 6 мільйонів гривень. 

Справу проти посадовця розслідують за статтею «розтрата та привласнення коштів в особливо великих розмірах». Це до 12 років колонії.

У справі є ще чотири фігуранти, теж працівники мерії. У прес-службі прокуратури повідомили, що інформації про те, коли запобіжні заходи оберуть їм, наразі немає.