Студенти, які не з’явилися на іспит IFOM, перескладуть його наступного навчального року — МОЗ

20:05, 13 сер. 2019
 
Студенти, які не з’явилися на іспит IFOM, перескладуть його наступного навчального року — МОЗ

Цього року іспит IFOM запровадили для перевірки знань студентів-третьокурсників медичних вишів. Згідно з постановою Кабінету міністрів він є обов’язковим.

Денис Іванченко — один зі студентів, які відмовилися його складати. Замість екзамену він вийшов на пікет та звернувся із позовом до адміністративного суду Києва. У ньому вимагає цього року скасувати іспит.

«Подали мінімум три позови, як мені відомо: позов від мого імені, від Анастасії Пономарьової — студентки Каразінського. А також від імені студента з Івано-Франківського медичного університету. Сьогодні провели підготовче засідання по одному з них. Іспит нав’язали студентам. Нас завчасно не попередили про нього — маю на увазі, студентів мого університету та студентів Сумського та Ужгородського, якщо не помиляюся. Адміністрація факультету розуміє нашу позицію, знає цю ситуацію й відраховувати нікого не збираються», — розповідає Іванченко.

За даними МОЗу, IFOM склали 10 099 студентів, не з’явилися на іспит 2 783 серед тих, кого зареєстрували. Після пікетів студентів у Міністерстві створили робочу групу. За її рішенням ті, хто прийшов на іспит, автоматично були зараховані на 4 курс, розповів заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

«До яких висновків та рекомендацій дійшла робоча група за участю представників університетів. Усі студенти, котрі прийшли до аудиторій, вважаються такими, що склали. Ті, хто не з’явився, повинні іспит перескладати. 21 виш готує майбутніх спеціалістів, а середній бал по країні ледве перевалив за 30% правильних відповідей», — говорить Лінчевський.

В одному з харківських вишів, університеті ім. В.Н. Каразіна, IFOM мали складати 756 студентів. З них прийшли лише 53. Це кожен 15 студент, розповів директор інституту міжнародної освіти університету Олексій Навроцький.

«IFOM, як обов’язковий компонент Єдиного державного кваліфікаційного іспиту, було включено до постанови Кабінету міністрів України. І, відповідно, «рух» студентів, які склали або не склали його, підкорюється правилам постанови. Доки не отримували ніяких офіційних документів, окрім повідомлення МОЗ», — каже Навроцький.

За словами Лінчевського, на 4 курс перевели фактично всіх студентів. Ті, хто не прийшов на іспит з 1 по 3 липня, мають скласти його впродовж наступного навчального року. Коли саме відбудеться перескладання — Лінчевський не уточнює.