Міська топонімічна комісія погодила повернення проспекту імені Жукова

17:42, 14 тра. 2019
 
Міська топонімічна комісія погодила повернення проспекту імені Жукова

Міська топонімічна комісія рекомендує внести до порядку денного сесії Харківської міськради питання про перейменування проспекту Петра Григоренка. Це вирішили сьогодні, 14 травня, розглянувши на засіданні комісії петицію «Верните харьковчанам историю!», — розповів Олексій Хорошковатий, відповідальний секретар комісії.

За словами Хорошковатого, ст. 5 Закону України «Про географічні назви» передбачає повернення окремих об’єктів їхніх історичних назв.

«Чи перейменовувати проспект, вирішуватимуть депутати міськради», — сказав Хорошковатий.

Нагадаємо, петиція про перейменування пр. Петра Григоренка зареєстрована на сайті Харківської міськради 8 травня. Того ж дня на своїй сторінці у Facebook мер Харкова Геннадій Кернес закликав містян підтримати звернення. Менше як за 2 доби петиція набрала 5 тисяч голосів. Стільки необхідно для її розгляду.

Раніше фахівці Українського інституту національної пам’яті заявили: повернення проспекту імені Жукова буде порушенням Закону про декомунізацію.

«Є вже прецеденти і минулого, і позаминулого року, коли були аналогічні спроби зроблені в місті Одеса та в Миколаївській області в місті Баштанка. Прокуратура подала відповідні позови до адміністративних судів, і всі ці рішення були скасовані. Стаття 436 ККУ встановлює кримінальну відповідальність за дії, пов’язані з публічним використанням символіки, як комуністичного, так і нацистського режимів», - розповів Сергій Рябенко, юрист УІНП.

До 17 травня 2016 року проспект носив ім’я радянського маршала Георгія Жукова.